Biće još hapšenja: Istraga protiv Vračarskog klana se proširuje na 38 osoba

Za organizovanu kriminalnu grupu sa Vračara imali smo saznanja i pre materija koji smo dobili od Europola, a tim materijalima su potvrđena, pa smo posle duge obrade krenuli u realizaciju.
To je danas rekao načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Miroslav Cmolić (SBPOK) i poručio da će se hapšenja nastaviti.
Za TV Prva, Cmolić je rekao da su informacije imali od godine kada su uhapsili klan Belivuka i Miljkovića.
"Nismo mogli paralelno da radimo obe kriminalne grupe", rekao je on.
 
Dodao je da izjava okrivljenog-saradnika Srđana Lalića nije uticala na hapšenje, već je tužilaštvo za organizovani kriminal procenilo da je sad najbolji momenat za hapšenje. Objasnio je da sada imaju dovoljno za krivičnu prijavu koja je na 1.700 stranica.
 
Cmolić je potvrdio da je cilj bio da se skloni jedino lice koje im je na putu posla, te "da su razmišljali da li da predsednika Srbije ubiju javno, da mu ubiju jedno ili drugo dete".
 
Načelnik SBPOK je kazao da su i tokom istrage došli do dovoljno dokaza da se država alarmira kako ne bi došlo do realizacije namere.
 
"Verovatno su predsednik i njegova porodica bili pod pojačnom zaštitnom, nisam upoznat, to rade drugi", rekao je Cmolić.
 
Potvrdio je da je namera bila atentat na Vučića prilikom otvaranja spomenika Stefanu Nemanji, da je bio obezbeđen snajper i ekipe iz Srbije i inostranstva.
 
Kaže da njegova služba ne može do određenih kriminalaca i potrebna im je pomoć iz inostranstva, ali i građana.
 
Naveo je da je vrh organizacije Radoje Zvicer, a da je Nikola Vušović, koji je nedostupan i u bekstvu, na čelu vračarske kriminalne grupe.
 
"Zvicer je na vrhu. Iz prepiski se vidi da se pripremala eliminacija predsednika Vučića što im je bio prioritet. Od hapšenja Belivukove grupe imali smo sve više pisanih tragova o pripremanju ubistva, te da su mete bile i Vučićev brat, i deca", naveo je načelnik SBPOK.
 
Cmolić je rekao da je Vušović bio u pritvoru u Dominikanskoj Republici, ali je nestao pre nego što je krenuo avion iz Srbije da ga policijski preuzme.
 
"Da li je u Dominikani, ili Španiji, ne znamo, proveravamo. Zvicer je možda u Panami, ili Turskoj", kazao je on.
 
Naglašava da su planirana i dalja hapšenja, jer je dosta pripadnika Vračarske grupe u bekstvu, a iz Zvicerove je još mnogo nedostupnih.
 
Tužilašto za organizovani kriminal donelo je Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 lica.
 
Saslušano je 16 lica, nakon čega je Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu da se u odnosu na 32 lica odredi pritvor i to: Nikoli Vušoviću (u bekstvu raspisana međunarodna poternica), Urošu Piperskom (lišen slobode u Portugalu), Nedeljku Todoroviću, Dariju Đorđeviću (nalazi se u pritvoru u Austriji), Luki Ceroviću, Aleksandru Miloševiću, Aleksandru Naumovskom, Vladanu Miketiću, Darku Maletiću, Rašo Banu (u bekstvu), Đorđu Kneževiću, Ivi Bukljašu, Jovanu Bošnjaku, Jovici Sovilju (u bekstvu), Nikoli Kačareviću, Lazaru Iliću (nalazi se u pritvoru u Republici Crnoj Gori), Marku Taciću, Milošu Pavloviću (u bekstvu), Nikoli Božiloviću, Nikoli Milekoviću (u bekstvu), Nikoli Filipoviću (u besktvu), Petru Jevtiću (u bekstvu), Radivoju Jovanoviću (u bekstvu), Rajku Topiću, Stevanu Mandariću, Strahinji Saviću (nalazi se u pritvoru u Republici Crnoj Gori), Ivanu Biletiću (u bekstvu), Vojinu Stuparu (u bekstvu), Milošu Andrejeviću (u bekstvu), Aleksandru Ostojiću (u bekstvu), Drašku Nikoliću i Nikoli Vukojeviću.
 
Ostalih šest lica koja su obuhvaćena naredbom se već nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u Srbiji zbog izvršenja drugih krivičnih dela. Reč je o Milošu Miljanoviću, Vladimiru Kovačeviću, Vuku Ursulovu, Marku Drakuli, Milošu Raičeviću i Filipu Grujiću.
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, čiji su organizatori Nikola Vušović i Uroš Piperski, u periodu od početka 2019. do 11. novembra 2022. godine iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način lišili života sada pokojne Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragan Ristića, i pokušali su da ubiju Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića.
  • S56

    13.11.2022 18:52
    Personal je potreban
    Pa ako ih sve pohapse, s kim će Luka raditi?
  • Aleksandar

    13.11.2022 15:10
    Odgovor
    Čisti se konkurencija sa ulice.
  • Zokins

    13.11.2022 14:55
    Klan
    Stiže Luka Bojović i priprema se teren.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.