FOTO, VIDEO: "Ako vazduh u Srbiji nije zagađen, zašto Skupština kupuje skupe prečišćivače?"

Protest zbog zagađenog vazduha organizovan je ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.
FOTO, VIDEO: "Ako vazduh u Srbiji nije zagađen, zašto Skupština kupuje skupe prečišćivače?"
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Ovo je peti protest ovog tipa i nosi naziv "Narod protiv trovača".
Na skupu je oko hiljadu ljudi među kojima su uz ekološke aktiviste i predstavnici opozicionih stranaka. Učesnici protesta nose transparente sa natpisima "Samo sloga od smoga spasava", "Stop ekološkom izbeglištvu", "Srbija Pakistan - svima nama guši pluća vazduh naš", "Ne glumite gluplje nego što jeste - za našu decu", "Pažljivo diši, opasno po život" i druge. 
Predstavnik Eko straže Bojan Simišić poručio je kako svi znaju da je vazduh zagađen, ali da nema mera, a svoje obraćanje počeo je sa "Pažnja, pažnja u toku je vazdušna opasnost".
 
"Ako nema zagađenja vazduha, zašto je Skupština kupila prečišćivače vazduha? Svaki je plaćen kao prosečan automobil", istakao je Simišić.
 
 
On je rekao da vlast ne zna da reši problem, da je ministarka za zaštitu životne sredine najavila sadnju 50.000 sadnica drveća, ali da drvo ne može da apsorbuje sve čestice.
 
Profesor Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević pročitao je imena gradova u kojima je došlo do prekoračenja zagađenja.
 
"Popovac 129 dana sa prekoračenjem, Užice 122, Valjevo, Smederevo, Novi Pazar, Bor, Niš, Kragujevac, Beograd - u prvoj polovini godine pređene su sve granice", naglasio je Đurđević.
 
 
On je naveo da zagađenje u Srbiji potiče od toga što se ne poštuju zakoni.
 
Predstavnik Pokreta "Tvrđava" Nikola Krstić rekao je da Srbija ima mnoge trovače - Ziđin, Linglong, Hbis.
 
"Ali najveći trovač Srbije je ovaj čovek ovde, Aleksandar Vučić. On nas je prodao zbog profita", istakao je Krstić, što su okupljeni propratili glasnim povicima.
 
Krtsić je rekao da je povećan broj smrti i oboljenja zbog zagađenja "cena čeličnog prijateljstva sa predsednikom Kine Si Đipingom".
 
Na skupu je veliki broj ljudi, pojedini nose maske na kojima su nacrtane gas-maske, a Ulica kralja Milana blokirana je za saobraćaj.
 
Koji su zahtevi?
 
Eko straža pozvala je ranije ove sedmice predsednika Srbije, premijerku i Republičku javnu tužiteljku da u okviru svojih nadležnosti hitno poboljšaju zaštitu životne sredine zbog velikog zagađenja vazduha u Srbiji zbog kojeg, prema izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine, prevremeno umre više od 15.000 ljudi.
 
U pismu podsećaju na Ustavnu odredbu da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremeno obaveštavanje o njenom stanju.
 
Od premijerke Srbije Ane Brnabić traže da Vlada odmah usvoji Program kvaliteta vazduha sa akcionim planom od 2022. do 2030. godine i obezbedi finansije za njegovo sprovođenje.
 
Traži se i da Vlada obezbedi kontinuirano informisanje građana o kvalitetu vazduha u svim delovima zemlje i da se hitno sprovedu svi Planovi kvaliteta vazduha koje su donele lokalne samouprave.
 
Od Republičke javne tužitetljke Zagorke Dolovac traži se da odmah izda obavezno uputstvo nižim tužiocima da postupaju sa hitnošću, u roku od tri dana, u svim slučajevima kada je reč o zagađenju i kada u javnosti postoje indicije da neko čini krivično delo kojim se zagađuje životna sredina.
 
Traži se i da uz pomoć Državne revizorske institucije ispita poslovanje svih subjekata koji čine sistem zaštite životne sredine i da obezbedi poštovanje postulata "zagađivač je odgovoran za zagađivanje životne sredine" i "zagađivač ili njegov pravni sledbenik obavezan je da otkloni uzrok zagađenja".
  • KOKI

    14.11.2022 01:29
    Prvo ce da udare na vozace sa dizanjem nekih novih nameta kao fora zbog zagadjenja, a kinezi i slicni legalno mogu da nastave da nas truju.
  • Savka

    13.11.2022 23:01
    Disem svez vazduh i ljeti i zimi u Ulici Tihomira Jovica Cortanovci ako se plac ocisti privatno vlasništvo mogu mi se pluca naviknuti na zagadjen vazduh mogu se razboliti.Ako potrazim da se ocisti procicu kao 2017godine dobicu sve beneficije koje pripadaju po Ustavu i Zakonu gradjanima drugog trceg reda.
  • Ničiji

    13.11.2022 20:22
    Evo pitanja
    Interesuje me kojim zakonom i za čijeg vakta je dozvoljeno da novoizgradjene zgrade u gradovima mogu da izaberu koje grejanje će uvesti - centralno ili na gas koji sagoreva u peći te zgrade… Takvom nebrigom ne samo da smo dobili na stotine ložišta u prvom krugu oko centra Novog Sada, nego smo i nama koji se centralno grejemo uskratili u perspektivi veću efektivnost grejanja (više potrošača - manja cena i bolja tehnologija, novija mreža itd).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.