"Poigravanje" atentatom na predsednika Srbije: Ko ga zapravo ugrožava?

Pokretanjem istrage protiv 38 osoba, takozvanih Vračaraca, demantovane su neke ranije tvrdnje predstavnika vlasti u Srbiji, piše NIN u novom broju.
"Poigravanje" atentatom na predsednika Srbije: Ko ga zapravo ugrožava?
Foto: 021.rs
Na primer, da je obračun klanova uvezen i zatim da je sa hapšenjem grupe Veljka Belivuka razbijen kavački klan u Srbiji.
Belivukova grupa, kao i sada Vračarci, označeni su kao delovi, ispostave kavačkog klana. Ovi demantiji nisu međutim promenili tehnologiju vladanja kroz tabloidne istrage i suđenja u kontrolisanim medijima i manipulisanje informacijama. Između tvrdnji o Vračarcima i onom za šta se sumnjiče pojavio se raskorak kao i u ranijim slučajevima, ukazuje ovaj nedeljnik.
NIN podseća da se Vračarci terete, kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje sprovodi istragu – za tri ubistva "Aleksandra Šarca (oktobar 2020), Aleksandra Halabrina (mart 2020) i Dragana Ristića (septembar 2020)", i da su "pokušali da liše života Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića (advokata) i sada pokojnog Lazara Vukićevića", za čije ubistvo je optužena Belivukova grupa.
 
Vlast i mediji pod njenom kontrolom su povodom hapšenja Vračaraca, međutim, izneli tvrdnje da su planirali atentat na predsednika Aleksandra Vučića. U to se uključio načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ninoslav Cmolić, koji je naveo da su Vračarci to razmatrali, što je gromoglasno propraćeno. Ali kada je naknadno rekao da sada nema dovoljno dokaza da budu optuženi za tako nešto, to je u režimskim medijima jedva zabeleženo.
 
Advokat Ivan Ninić, koji zastupa porodicu ubijenog Gorana Mihajlovića u postupku protiv Belivukove grupe, a zastupaće i Maru Halabrin, majku ubijenog Aleksandra u postupku protiv Vračaraca, kaže da vlast manipuliše i svesno obmanjuje javnost podacima o atentatu na predsednika.
 
"Sam predsednik kaže da su razmatrali mogućnost da preduzmu neku radnju. Ako policija ovu grupu opservira više od godinu dana i ako nije uspela da predoči dokaze za podnošenje krivične prijave da se priprema atentat na predsednika, to znači ili da policija nije radila svoj posao dobro ili da ova grupa nije htela da ubije predsednika", kaže advokat Ninić.
 
On dalje navodi da vlast angažuje načelnika Ninoslava Cmolića po istoj recepturi kako su to radili sa Dijanom Hrkalović (bivša državna sekretarka MUP-a), Tomislavom Radovanovićem (načelnik Službe za specijalne istražne metode), Bogdanom Pušićem (načelnikom UKP-a) i plasira informacije o ugroženosti predsednika.
 
"Zatim Cmolić mora sam sebe da demantuje. Videli smo da Tužilaštvo za organizovani kriminal nije saopštilo da se naredbom o istrazi stavlja na teret Vračarcima ono što su im stavljali prvobitno Cmolić, tabloidi pod kontrolom režima predsednik i premijerka", napominje advokat.
 
Kako dodaje, to znači da svesno obmanjuju javnost, znajući da nema elemenata koji će imati pravnu i zakonsku težinu.
 
"To je manipulacija koja budi kod ljudi najdublje emocije. Predstavnici vlasti očekuju da se svi svrstaju i tako dele ljude. Ako ne prihvatite njihove tvrdnje, onda za vas tvrde da ste na strani atentatora i kriminalaca. To je prilično opasna igra koja se eksploatiše za političke poene", ocenio je Ninić.
 
On smatra i da je hapšenje Vračaraca i plasiranje informacije o ugroženosti predsednika upodobljeno sa davanjem iskaza okrivljenog saradnika Srđana Lalića na suđenju Belivukovoj grupi.
 
"Ako nam Lalić kaže da je Belivukova grupa razmišljala o atentatu, pa onda imamo i informaciju i da je neka druga grupa planirala isto, onda u stvari imamo dokaz da vlast manipuliše datumima hapšenja i davanjem iskaza. Iskaz Lalića nema veze sa novouhapšenom grupom. Međutim, čak i predsednica Vlade to poistovećuje", kaže Ninić.
 
Vlast je odmah posle hapšenja Belivukove grupe početkom februara 2021. izašla sa tvrdnjama da su planirali atentat na Vučića. Tek više od godinu i osam meseci kasnije svedok okrivljeni Lalić je pomenuo takvu mogućnost na samom suđenju, ali Ninić ukazuje na to da on za tu tvrdnju ne pruža dokaz, nego iznosi posredna saznanja.
  • VP 4577

    18.11.2022 19:04
    @Veteran
    Svaka cast na komentaru koga je i kako svatio! Mnogi gradjani neznaju ili cute zbog materijalnih interesa sta se sve desava!
  • Bojan

    18.11.2022 14:57
    Uloga robovska
    @Veteran
    Ginuli su najbolji da bi vladali najgori.
  • demosten

    18.11.2022 09:46
    @Veteran
    veteranu , popustila glava promaja a ! nije sramota biti debil ali ti baš expertski nivo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.