"Ziđin" kažnjen sa 450.000 dinara: Nisu imali sve saglasnosti i dozvole

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je Privredni sud u Zaječaru kaznio kompaniju "Ziđin Bor Koper" sa 450.000 dinara.
Sud je kaznu izrekao jer je Zišin izgradnju i radove na proširenju topionice bakra u Boru počeo bez saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.
Kako se navodi, kompanija je kažnjena sa svega 200.000, a odgovorno lice sa 30.000 dinara.
U istom postupku, kompanija je proglašena odgovornom i zbog toga što je sprovodila aktivnosti bez integrisane dozvole, najvažnije dozvole u oblasti zaštite životne sredine, za šta je kažnjena sa 250.000, dok je odgovorno lice kažnjeno sa 30.000 dinara.
 
Kompanija Ziđin i njeni predstavnici su pred sudom u potpunosti priznali izvršenje dela na koja je RERI ukazao tužilaštvu prijavama iz septembra i novembra 2021. godine, dok je predstavnik kompanije "Ziđin" naveo da su postrojenja puštena u rad bez neophodnih dozvola jer je tako zahtevano. 
 
Dodatno, predstavnici kompanije Ziđin izjavili su na sudu da su pri puštanju u rad svih postrojenja bili svesni kršenja zakona. 
 
Pored tužilaštva, i Ministarstvo zaštite životne sredine je takođe, u više navrata, od strane RERI-ja bilo obavešteno o navedenim nezakonitostima. Uprkos saznanjima da ne poštuju ključne zakone koji obezbeđuju zaštitu životne sredine, resorna ministarka je u zvaničnim posetama Boru pohvalila izgradnju postrojenja, kompanije koja je u tom trenutku poslovala i bez integrisane dozvole.
 
"Kazna od svega 450.000 dinara ne može biti zadovoljavajuća, međutim, prema našim saznanjima, ovo je prvi put da je neka kompanija u sudskom postupku kažnjena zbog izgradnje i sprovođenja aktivnosti bez procene uticaja na životnu sredinu", navela je advokatkinja RERI Ljubica Vukčević.
 
RERI podseća da je, za svako delo ponaosob, zaprećena kazna u iznosu od 150.000 do tri miliona dinara, a da je kompanija kažnjena sa svega 200 hiljada, odnosno 250.000 dinara. 
 
"Ovako niskim novčanim kaznama dovodi se u pitanje njihova svrsishodnost, jer je očigledno da propisani novčani iznosi ne odvraćaju kompanije od ponavljanja dela, naprotiv, motivišu ih da nastave sa nezakonitom i štetnom praksom, istovremeno podstičući druge kompanije da se ponašaju na isti način", kaže RERI.
  • w/e

    19.11.2022 04:54
    k
    Dakle za pravno lice, veca je kazna za nekog dostavljaca sto sa autom od 1000e prodje kroz crveno svetlo ili ne upali svetla nocu nego za korporaciju koja cini nesto na stetu velikog broja gradjana, zivotne sredine itd.
  • Nemanja

    18.11.2022 12:20
    Kazna 175 dinara
  • Ej Brašo

    18.11.2022 12:20
    Strašne kazne
    Ta to ko mene da su kaznili sa 150 dinara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija