Akademik Vladimir Kostić odlazi sa čela SANU: Vreme je za druge

Predsednik Srpske akademije i umetnosti Vladimir Kostić rekao je da je "vreme za druge" i da je njegova današnja beseda "poslednje regularno obraćanje članovima SANU kao predsednika ove kuće".
"Nakon osam godina, svojom voljom i bez ikakvih pritisaka, nalazim da bi svaki moj pokušaj produženja vršenja ove funkcije, uz potpunu naizvesnost da li bi me akademici uopšte ponovo uzeli u obzir, bio nametljiv, preteran i bez trunke pristojnosti. Jednostavno, vreme je za druge", rekao je Kostić na obeležavanju Dana SANU.
On je, kako je rekao, "bližeći se kraju mandata", ukazao i da je "govorio ono što je smatrao istinom, uprkos krstaškim rezolutnim nasrtajima da mu se to pravo uskrati".
"Međutim, ukoliko sam u nečemu od onoga što sam rekao pogrešio, neće biti srećnije osobe od mene, jer su neke od tvrdnji koje sam izrekao bile bolno samoranjavanje", rekao je akademik Kostić.
 
Srpska akademija nauka i umetnosti nastaviće da hoda, žuri, posrće, trči, pada ili maršira uporedo sa ovim narodom i ovom sredinom, koja ju je iznedrila, jer drugi narod i državu nemamo, poručio je Kostić.
 
On je rekao da članovi SANU moraju ostati dosledni svojoj naučnoj i umetničkoj kompetentnost i slobodi, svom integritetu i poštenju, jer sluti da će Akademiji u relativno bliskoj budućnosti biti potrebna njihova odbrana.
 
"Za SANU ne treba brinuti, pod uslovom da savladamo besmisao sopstvene sujete i egoizma, koji ume, istina retko, da nas navede u zabludu da smo mi potrebniji SANU nego ona nama, a toga je bilo", istakao je Kostić. 
  • Sloba53

    31.03.2023 07:30
    Odlazi častan , mudar i pošten čovek , ostaju nam demagozi. Neka nam je Bog u pomoći da ovaj narod bar jednom shvati šta su mu interesi.
  • NN

    18.11.2022 17:51
    pitanje
    Pa, nije jasno da li on to daje ostavku? Ako mu ističe mandat, onda je sasvim neumesna ova izjava, već samim istekom mandata prestaće da bude predsednik, pa ne mora ovako teatralno da se odriče, naravno ukoliko ne misli da mu prirodno pripada i treći mandat! Ovo je bilo sasvim nepotrebno, naravno ukoliko čovek nije stvarno rešio da se povuče pre kraja mandata, što bi bilo prilično neočekivano!
  • Лиманац

    18.11.2022 17:47
    И јесте време
    Време је да на чело Српске академије наука и уметности дође особа која ће бескомпромисно бранити територијални интегритет и културно наслеђе наше земље.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija