Smiruje se situacija u Novom Pazaru i Tutinu, pojedine škole ne rade, a RHMZ izdao novo upozorenje

Reke u Novom Pazaru i Tutinu se povlače u svoja korita, smiruje se situacija nakon bujica i poplava koje su zadesile ta područja, prenela je jutros TV Prva.
Smiruje se situacija u Novom Pazaru i Tutinu, pojedine škole ne rade, a RHMZ izdao novo upozorenje
Foto: FoNet (Senad Župljanin)
U Novom Pazaru deca danas ne idu u školu, viši delovi grada su bez pijaće vode, ali je kiša prešla u sneg, što je "olakšavajuća okolnost".
Načelnik Sektora za vanredne situacije Davor Vidović kazao je da je Lim u Prijepolju visok i da je naneo probleme tom gradu i Brodarevu, ali da je postavljena barijera koja ih štiti.
Dečak star dve godine utopio se juče kod Tutina, u reci Vidrenjak, nabujaloj usled višesatne kiše. U tom gradu proglašena je vanredna situacija, a u Novom Pazaru i Prijepolju je uvedena vanredna odbrana od poplava. U pomoć je stigla i Vojska Srbije.
 
U Raški je Trnava odnela mostove, puteve i poplavila kuće.
 
Zbog obilnih padavina, reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju - u Brodarevu, Ivanju i Zalugu. U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište.
 
Upozorenje RHMZ
 
Uz kišu, počeće da duva i orkanski vetar.
 
"Sutra, u utorak, 22.novembra, na planinama, u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine, preko 28 metara na sat. Vetar će u sredu ujutro i pre podne biti u slabljenju", navodi se u upozorenju na olujnu košavu za područje Srbije.
 
U hidrološkom upozorenju navodi se da će vodostaj na Limu i dalje rasti, a da će na Ibru kod Raške prevazići granicu redovne odbrane od poplava.
 
"Na Dunavu vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata", navodi se u hidrološkom upozorenju.
 
U najavi se dodaje da će danas tokom jutra na severozapadu Srbije biti suvo, a u ostalim krajevima povremeno kiša slabog do umerenog intenziteta.
 
"Na planinama sneg (u jugozapadnoj Srbiji uz stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 15 cm). U toku dana dalje slabljenje intenziteta kiše, a kasnije posle podne i uveče prestanak padavina i kratkotrajno razvedravanje. U istočnoj Srbiji jak severozapadni vetar."
  • Sremica

    21.11.2022 08:56
    Ministri su tu
    Kad izbije poplava ili pozar oni ptrce da se slikaju i "pomazu" narodu,a cele godine planduju po kabinetima ili su na putu po inostranstvu.Niko da obidje teren snimi situaciju i preventivno deluje kao da nikad nece biti kise, a kanali zapuseni plastikom postali deponije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija