VIDEO: "Istorijsko pomirenje" u praksi: Orban nosi šal na kojem je Vojvodina deo Mađarske

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na svom Instagram profilu snimak na kom nosi šal sa mapom "velike Mađarske".
Orban, koga predsednik Srbije Aleksandar Vučić neretko predstavlja kao "velikog prijatelja naše države", u više navrata javno je objavljivao kartu "velike Mađarske", u čiji sastav ulazi i Vojvodina, podseća Nova.rs
Ovoga puta, šal na kom je nacrtana takva mapa nosio je dok je razgovarao sa mađarskim fudbalskim reprezentativcem Blažom Džužakom.
 
Ranije je kartu na kojoj u sastav Mađarske ulaze delovi Hrvatske, Slovenije i Srbije objavio na svom Fejsbuk profilu, želeći da uputi čestitku maturantima koji su polagali test iz istorije, a godinu dana pre toga, takva ilustracija objavljena je na zvaničnom nalogu države Mađarska na Tviteru.
 
Orban je, na stotu godišnjicu potpisivanja Trijanonskog sporazuma, otkrio i spomenik kojim iskazuje žalost zbog tih "otetih" teritorija. 
 
Orbanova Vlada je spomenik platila 16 miliona evra, a u centru granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.
 
Podsećamo da je šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor optužio one koji se protive postavljanju spornog spomenika u Novom Sadu da im je cilj da zavade Srpsku naprednu stranku i Savez vojvođanskih Mađara.
 
Dodao je da je u više navrata skrenuo pažnju "da ovakvim nastupima dovode u pitanje jedan proces koji je postignut pre devet godina, kada je došlo do istorijskog pomirenja srpskog i mađarskog naroda". 
 
"To je učinjeno zahvaljujući hrabrosti Aleksandar Vučića, Tomislava Nikolića, SNS-a i, s druge strane, SVM. Uspeli smo da zatvorimo zajednička bolna poglavlja iz prošlosti. Počevši od izvinjenja predsednika Republike Mađarske u srpskom parlamentu za ono što se dešavalo 1942. godine, podizanja spomenika nevinim žrtvama srpskog i mađarskog porekla u Čurugu, ukidanja kolektivne krivice od strane vlade Aleksandra Vučića...", rekao je Pastor.

Komentari 114

  • No pasaran

    26.11.2022 13:07
    nema povratka na staro!
    Hrvatska vojska pod komandom slavnoga hrvatskoga bana i velikog vojskovodje Josipa Jelacica Buzimskog, umarsirala je na obale Budimpeste u kasno ljeto 1849' godine cime je slomljena revolucija u Habsburskoj Monarhiji. Ostaci razbijene revolucionarne Madjarske vojske su dokrajceni u bijegu na podrucju danasnje granice HUN i UKR od strane Ruske carske vojske. To je to, to je bio poraz HUN i nema natrag dame i gospodo. A salovi ko salovi. Snovi ko snovi. Porazeni ko porazeni.
  • NEZAVISNA VOJVODINA

    26.11.2022 09:15
    Vojvodina ce biti SVOJA; a svi Grabljivci - Odbij!
  • Ko je Ko

    25.11.2022 13:30
    Šta je bilo pre 25.11.1918.g.
    Svi hoće svoje..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.