Elek: Na čelo BIA i policije doći će partijski poslušnici

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je danas da je neizvesno kada će Vlada Srbije imenovati direktore Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Policije.
Elek: Na čelo BIA i policije doći će partijski poslušnici
Foto: 021.rs
MUP Srbije već 11 meseci, od kada je Vladimir Rebić otišao u penziju, nema direktora policije, a BIA je bez direktora mesec dana, od kada je Bratislav Gašić postavljen za ministra policije.
Elek je kazao da bi za direktora policije trebalo da bude postavljen iskusan operativac i policijski profesionalac, ali da "kod nas ne postoji profesionalna policijska služba".
"To što nemamo direktora policije više utiče na policijski integritet nego na operativni rad. Za direktora policije Vlada Srbije će izabrati nekog poslušnika kao što su i bili svi prethodni", rekao je Elek. 
 
Na pitanje Bete kako će se odraziti na rad policije ako za direktora ne bude postavljen profesionalac, Elek je kazao da na policiju ogroman upliv vrši politička vlast "tako da ko god da bude postavljen vlast mu neće dozvoliti da radi profesionalno". 
 
"Sasvim sigurno da će i ovoga puta za direktora policije biti postavljen neko ko izvršava političke naloge", ocenio je Elek. 
 
Elek je rekao da će i na čelu BIA, umesto profesionalca, biti postavljen neko blizak vlasti. 
 
"Verujem da za direktora BIA neće biti postavljeni Aleksandar Vulin ili Marko Djurić, kako se to ranije spekulisalo u javnosti. Vulin je sporan zbog njegovih bliskih odnosa s ruskim službama bezbednosti i otpora sa zapada. BIA je ključna institucija za zarobljavanje države i na njenom čelu će biti postavljen neko od poverenja partije na vlasti", ocenio je on. 
 
Po njegovim rečima, BIA će i dalje biti podložna političkim zloupotrebama. 
 
"U prethodnom periodu je u BIA bez konkursa zaposleno mnogo ljudi bliskih Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Ta služba će i dalje nezakonito prisluškivati nerežimske novinare i opozicione političare. I BIA i policija će ostati produžene ruke režima, dok gradjani neće moći da očekuju nikakvu pozitivnu promenu što se tiče njihove lične bezbednosti", zaključio je Bojan Elek.
  • Skf

    23.11.2022 07:45
    Elek
    Pazi da tebe ne dovdu i slicne antidrzavne placenike?
  • Kole

    22.11.2022 23:08
    Kovitlac
    Nadam se da ce nas zahvstiti kovitlac istorije i podela istoka i zapada direktno nad glavama, to je jedini nacin da se resimo ovih gore, da moraju da izaberu i da ih ona druga strana proguta i progoni,uz nasu zrtvu kao kolateralne stete, nazalost.
  • B

    22.11.2022 20:38
    revolucionarno
    a za vreme DS-a su sve bili ljuti profesionalci, koji su cuvali drzavu, premijera...ops...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija