Predložena rezolucija: Srbija da se uskladi sa EU i uvede sankcije Rusiji

Vlada Srbije će u najkraćem mogućem roku uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU po pitanju sankcija prema Rusiji i njenom rukovodstvu.
Predložena rezolucija: Srbija da se uskladi sa EU i uvede sankcije Rusiji
Foto: 021.rs
To se navodi u Predlogu rezolucije o usklađivanju Srbije sa spoljnom politikom EU koju je predložio predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović.
Očekuje se da će se sednica Odbora za spoljne poslove na kojoj će predlog rezolucije biti na dnevnom redu održati u sredu, 30. novembra.
U tekstu, koji je predat u skupštinsku proceduru 23. novembra, navodi se da će Srbija uvesti odgovarajući paket sankcija prema Rusiji i njenom rukovodstvu.
 
"Vlada Srbije će samostalno odrediti koji od paketa restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji mogu biti odmah primenjeni, uzimajući u obzir dinamiku međunarodnih odnosa i trenutnu situacije, kao i pritiske koji postoje na Republiku Srbiju od strane međunarodnih faktora", dodaje se.
 
"Smernice iz ove rezolucije su obavezujuće za Vladu Srbije i sve državne organe i oni su u obavezi da poštuju slobodu rezolucije, kao i da redovno izveštavaju Narodnu skupštinu o primeni ove rezolucije i implikacijama na međunarodni, politički, privredni i bezbednosni položaj naše zemlje, kao i dinamiku naših evropskih integracija", piše u Predlogu rezolucije.
 
U obrazloženju za donošenje ove rezolucije, predlagač je naveo je da je od najvišeg nacionalnog i državnog interesa da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, jer je država kandidat za članstvo i želi da bude deo tog kluba država Evrope.
 
"Usled nelegalnog vojnog napada Ruske Federacije na međunarodnu priznatu i suverenu državu Ukrajinu, kao i jednostrani pokušaj RF da otcepi istočne delove Ukrajine i Krim, doveli su do gotovo jednodušne osude gotovo celog sveta, a naročito EU", dodaje se u obrazloženju.
  • Gavrilo

    29.11.2022 10:30
    25. marta 1941, potpisom u palati Belvedere, kraljevina Jugoslavija se tada usaglasila sa Evropom i stala na stranu nečega. 27 marta je narod Srbije izašao na ulice... I ovcama je lepo dok su u oboru, lepo ih hrane i čuvaju. Problem je kada ih utovare do klanice... PS Sledeći put, trebaju PRE izbora da kažu za šta ljudi glasaju.
  • Sankcije Rusiji?

    28.11.2022 20:05
    Ni slucajno, ni po cenu rata sa Natom to sebi ne smemo da dozvolimo. Nato ratuje protiv Rusije i mi necemo na njihovu stranu ni po koju cenu, oni su na nas bacili bombe sa osiromasenim uranijumom, i okupirali su nam Kosovo, i proterali Srbe iz Krajine. Borko Stefanovic je izdajnik, i da vidimo ko ce za to da glasa u skupstini. EU parlament je izbacio jos jedan uslov za uskladjivanje sa EU , a to je dati u UN nezavisnost Kosova, tako da pritisak ostaje bez obzira na sankcije Rusiji, tako da posto pritisak ostaje nista im ne treba ispunjavati oni su svakako pred raspadom.
  • Kosta

    28.11.2022 18:38
    Kosta
    Licno sam za EU kao i vecina,gradjana! Od njih ljudi,zivimo u ostalom kao Bombardovani narod,moralibi da osudimi,Putinovu agresiju a ne Ruski narod! Zasto svi beze u EU....deca nam,odlaze nasa buducnost! Ajmo biti malo,mudri i dovesti EU kod nas i zaustaviti,ovaj egzodus i istrebljenje! Tako se cuva,zemlja i svoj narod...ali AV i SNS sekti sa laznom,elitom to neodgovara jer mnogi od njih,ostali bi bez icega,nema vise,kradje,namestenih,tendera,dobijanja raznih pomoci i benificija,stranacka zaposljavanja,korupcije,kriminala u vrhu drzave,zatvoreni mediji,...itd! Cenio bi se i debelo placao,rad,znanje,nebi mogao svako da se bavi politikom,zanat,skola,...sve sto je normalno u pravno uredjenoj drzavi!!! Valjda smo kao narod,sazreli za takvu drzavu da imamo?! Ako nismo,siromastvo ce nas sazreti,ubrzano i to za kratko vreme jer ovo je 21 vek gde nema,vodja i ostalih gluposti,vec gledase novac,kako bi svi pristojno ziveli a ne prezivljavali...sada vec mnogi ni to nemogu! Eto zasto,treba uci u EU i opredeliti se za dobrobit,ovog naroda! Ovoj SNS sekti,vreme je odbrojano...pitanje je dali ce sada nazimu ili prolece,puci jer ovo nije,vise odrzivo ni normalno u sta su nas pretvorili!!! Zivela EU i mi u njoj,gde nam je odavno bilo,mesto!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.