Vučić: Ispao sam najgluplji predsednik na svetu zbog litijuma, protesti upropastili državu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se i dalje kaje što je doneo odluku da Srbija odustane od iskopavanja litijuma i da je "ispao najgluplji predsednik na svetu".
Vučić je za TV Pink, komentarišući protest ekoloških aktivista ispred zgrade Vlade Srbije, rekao da vlada nije donela nikakvu odluku, već je o svemu odlučivao on sam.
"Ne razumem zašto su protestovali ispred vlade. Kad protestuju treba da protestuju ispred predsedništva a ja ću da im se obratim i da im lepo kažem - ljudi vi uništavate zemlju. Cena je danas 82.500 dolara po toni litijuma, sa ovim rezervama to je 100 milijardi, jer razumete šta radite Jadru, Osečini, Valjevu i celom Podrinju", rekao je Vučić.
On je ponovio da Ziđin "drži Bor" u kojem je prosečna plata 801 evro, u dinarskoj protivvrednosti.
 
Istakao je da bi od iskopavanja litijuma Loznici pripalo pet milijardi evra i da bi to bilo najbolje za zemlju, ali da su građani poverovali u teorije zavere, a da su vođe protesta "plaćale strane fondacije".
 
"Kolovođe su primale novac i uništile zemlju zajedno sa nama koji smo bili glupi i naivni da prihvatimo taj bezobrazluk te 'sile' koja je umislila da može sve, i gorko se kajem zbog toga", rekao je Vučić.
 
On je više puta pomenuo "aferu Jovanjica" ponavljajući da je reč o "lažnoj aferi" i da su o njemu tabloidi pisali razne laži u vezi sa trgovinom droge o kojoj on ništa nije znao.
  • cincibor

    04.12.2022 18:55
    nije bas sve tako
    Postovani gospodine – iznose se neistinite cinjenice: prvo: kilogram litijuma na svetskom trzisti kosta 53,63 euro. Pomnozeno sa 1000 ni slucajno nije 82000 dolara!
    Drugo: za jednu „teslinu“ bateriju je potrebno oko 8kg cistog litijuma.
    A za dobijanje 1 kg litijuma je potrebno „upumpati“ oko 3 do 5 hiljada litara vode!!!
    Kolika je to ekoloska steta za pomenuta podrucja u Srbiji?!!!
    Neko tu sigurno ima dobit! Na zalost, to nije stanovnistvo Srbije!!!
  • cincibor

    04.12.2022 15:20
    "ispao najgluplji predsednik..
    Sta znaci "ispao"?
    To sa eksploatacijum litijuma treba dobrano preispitati; koliko je za Srbiju isplativo i koje to ekoloske probleme sve to stvara. Nije sve bas samo "crno-belo".
    Do danasnjeg dana Srbija Kini duguje vec preko 8 milijardi dolara. To sto "sve vece ugovore" u Srbiji izvrsavaju i "dobijaju" kineske firme isto nije "samo tako".
    Kina u Srbiji vidi svoj veliki interes - na prvom mestu povezivanje grckih luka sa zapadnim zemljama. A koji interes u svemu (osim sve veceg zaduzivanja) ima Srbija?
  • Zebra

    02.12.2022 22:14
    Vučić eto svim stanovnicima naše zemlje garantuje da će hemoterapija biti dosta kvalitetnija nego do sad. Ipak je malo sto nas je NATO oprašio nuklearnim otpadom, ajde sad da Vučić uzme pare, a da nas Rio Tinto i slični otruju. Litijum se može vaditi i zelenim tehnologijama ali je skuplji. Bolje robovski sistem pa do smrti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija