Predlog da đaci sa jedinicom iz vladanja padaju razred: Menjaju se propisi zbog nasilja u školama

U Ministarstvu prosvete danas je oformljena Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja.
Predlog da đaci sa jedinicom iz vladanja padaju razred: Menjaju se propisi zbog nasilja u školama
Foto: Pixabay
To je saopštila Unija SPRS, koju je predstavljala Jelena Tomić, koordinatorka Pravnog tima. Grupa je formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, posle poslednjeg talasa nasilja u srpskim školama, piše Blic.
Radna grupa će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih u školama od nasilja.
Radnu grupu, pored predstavnika Ministarstva prosvete, čine i predstavnici ministarstava za brigu o porodici i demografiju, policije, pravde, zdravlja, za državnu upravu u lokalnu samoupravu, predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti,  direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.
 
Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je nakon sastanka da su tražili hitne izmene zakona. 
 
"Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitnodisciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara, logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga", navodi se u saopštenju USPRS.
 
Dodaju da se insistira na boljoj saradnji škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć.
 
Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je zadatak Radne grupe da izvrši analizu postojeće zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja i da predloži izmene ovih propisa iz delokruga Ministarstva u cilju unapređivanja oblasti zaštite od nasilja u sistemu obrazovanja.
 
Iako su se na prvom sastanku čuli različiti predlozi, zaključeno je da  se u narednom periodu razmotre sve mogućnosti za bolju prevenciju, ali i adekvatniju primenu zakona, posebno u delu sankcija, ali i pojačavanje mere gde je potrebno.
 
"Radna grupa će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih od nasilja", navedeno je u saopšteenju Ministarstva prosvete.
 
Pooštravanje mera za vršnjačko nasilje
 
Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama formirana je na predlog ministra prosvete Branka Ružića zbog sve učestalijeg nasilja u školama, a posebno nakon slučaja u Trsteniku i Subotici. Naime, trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku izmakli su stolicu nastavnici engleskog jezika i ona je pala na pod. Sve su to snimali mobilnim telefonom i kačili na društvene mreže. Incident se desio 9. novembra, a proitiv učenika pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak.
 
Nekoliko dana kasnije iz Osnovne škole "Sonja Marinković" iz Subotice, stigla je vest o vršnjačkom nasilju gde su učenici zbog izazova na TikToku oborili vršnjaka kome je zbog povreda ostao bez slezine. Dete je još uvek u bolnici. 
  • Prolaznik - Ofišl

    30.11.2022 10:12
    Društveno koristan rad…
    Lepo i lagano, umesto velikog odmora, četku u ruke i da ribaju klozete u školi, taman da pomognu tetkicama na minimalcu. Za roditelje, da počnu da placaju školovanje posle prekršaja svog mezimca. Za mirnu i postenu decu sve “dzabe” kao i do sada a ovi malo da pomognu budzet za obnovu skole. I uvesti neku vrstu dosijea, lepo i ako ode u drugu skolu ima isti tretman. Dok se gace ne budu tresle i ne bude srama u tome sto rade nista od ovoga.
  • Trt

    30.11.2022 09:53
    @Klisanin

    Kad odrasteš ideš u policiju, to je koncept. Ali mislim da je ovde bitnija stvar što smo upravo utvrdili ključni uzrok ovog problema - što među nama žive likovi poput tebe koji nisu nabaždareni za boravak u civilizaciji, nego pod hitno treba da se institucionalizuju ili vrate u neka primitivna plemenska društva gde i pripadaju.
  • @@@@

    30.11.2022 09:50
    Jedna zaista istinita priča 5
    U svakoj grupi može biti samo jedan vođa, a kada on ustukne ili bude poražen ostatak se raspada, odnosno pokazuje svoje pravo lice, a ono je retko kada nalik licu vođe. Tako je sa svime, od škole preko države, pa do sveta. Tako je bilo i meni i nama sa ovom trojicom, odnosno ovim jednim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.