Direktorka RFZO: Stav Dveri o promeni genoma monstruozan, ko brine o tome neka donira sam

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić osudila je i ocenila kao besmislenu tvrdnju Dveri da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može da utiče na promenu genoma.
Direktorka RFZO: Stav Dveri o promeni genoma monstruozan, ko brine o tome neka donira sam
Foto: Pixabay
Ona je navela je i da su do sada parovi morali da idu u inostranstvo, jer u Srbiji nema donora.
Dodala je da je činjenica da Srbija ima banku reproduktivnih ćelija u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ali da ne postoje zainteresovani donori, saopštio je RFZO. 
"Za tri i po godine od otvaranja, bilo je svega 40 zainteresovanih muškaraca i to sve u vreme pre pandemije virusa korona. Od njih je posle predviđenih procedura i kontrola, uzeto pet uzoraka. Kad je o ženama reč, javile su se dve, ali nije bilo uzetih uzoraka. Svi oni koji su zabrinuti zbog uvoza reproduktivnog materijala mogu sami da se jave i budu donori", poručila je Radojević Škodrić.
 
Naglasila je da Srbija nije jedina koja uvozi reproduktivni materijal i da je to praksa i u drugim državama.
 
"Samo oni koji ne razumeju muke parova, muškaraca i žena koji iz određenih razloga ne mogu da dobiju dete, mogu da daju ovako monstruozne izjave. Hiljade parova u našoj zemlji bori se sa neplodnošću i mnogima je jedina šansa da dobiju bebu upravo sa doniranim reproduktivnim materijalom, jajnim ćelijama i spermatozoidima. Do sada su morali da idu u inostranstvo i to plaćaju iz sopstvenih sredstava, a sada taj trošak snosi RFZO", navela je Radojević Škodrić. 
 
Pokret Dveri ocenio je da vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom iz Španije i Danske zahteva posebnu moralno-etičku procenu, jer kako su naveli, to možda može da utiče na promenu genoma budućih naraštaja. 
  • ЛЕЛА

    30.11.2022 12:39
    ништа чудно
    Наравно да би свако волео да му дете носи његове гене.Најнормалније је онда поспешити домаћу понуду генетског материјала.Ако већ није очево, макар да буде слично.
  • /

    30.11.2022 12:38
    /
    @dnk
    pogledaj u ogledalo svoju crnu kosu. sloveni su plavi.
    po njoj su valjda serbi dobili ime
  • Vlada

    30.11.2022 12:37
    @DNK

    Apsolutno netačno. Haplogrupe E2 i E3 koje vode poreklo sa severa Afrike jesu pronađene kod Srba s juga Srbije i Kosova. Iako postoje tek u tragovima, one su jedna od retkih razlika u odnosu na ostalo stanovništvo ex SFRJ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija