Svrstavanje Beograda uz autoritarne režime: Srbija tradicionalno kratkovida i troma u adaptiranju

Srbija je sada već karakteristično kratkovida što se tiče promena u međunarodnim odnosima i troma u adaptiranju, ocenjuje istraživač Dragoslav Rašeta.

Istraživač Novog trećeg puta za Danas kaže da će čvrsto vezivanje za Rusiju i Kinu u budućnosti imati sve više negativnih posledica, a prednosti gotovo u potpunosti izostati, kao što je već slučaj sa vezivanjem za Rusiju.

"Sam odnos između velikih sila, SAD i Kine, kao i usporavanje kineske ekonomije i potpuna dominacija jednog čoveka, Si Đinpinga, uvode nas u jednu novu eru, u kojoj bi bilo najbolje za Srbiju da se ne oslanja na autoritarne režime, naročito kad je u Vašingtonu administracija koja svoju spoljnu politiku bazira na suprotstavljanju istima i okupljanju velikog demokratskog bloka oko sebe. U tom bloku mora biti i Srbija", objašnjava Rašeta.

Sagovornik Danasa ocenjuje da trenutni protesti u Kini još nisu dostigli kritičnu tačku kao oni iz 1989, ali da su svakako najopasniji u 21. veku.
 
"Ja verujem da će Si Đinping pokazati relativno 'meku ruku' u odnosu prema istim. Dalja eskalacija bi mogla da vrati izbačene frakcije KPK nazad na veliku scenu i da okrnji potpunu pobedu Sija iz novembra", navodi Rašeta.
 
Ukazuje da kroz privid postojanja samokorektivnih mehanizama, Peking gotovo nikad nije snosio političke posledice ovakvih protesta već je dokazivao Zapadu postojanje nekakve demokratije u kineskom društvu. 
  • Djuri

    30.11.2022 13:57
    Nismo najgori
    USA demokratija gde se drzavne odluke pripremaju na sednicama upravnih odbora korporacija,ili i Ruska demokratija,gde politicari vlasti upravljaju korporacijama i vlasnici su istih,Jedina razlika koju vidim je drugaciji sistem,naprednija laza za birace na zapadu i efikasniji sistem zastita odredjenih prava pojedinaca,kao i veca efikasnost nego ruski sistem u vecini disciplina.Sto se tice nas,opozicija je tolko razdrndana da ako zelimo u EU,morace se praviti dva sns-a plus ostali kako bi se uklopilo u zapadni sistem,vrlo resivo ako treba.
  • Vladan

    30.11.2022 13:31
    @Арсен Лупен

    Kandže komunizma su mek majčin zagrljaj u odnosu na ove kandže litijaškog troprstašenja.
  • Pa-Pa-Paranoja

    30.11.2022 11:47
    @Statističar
    Da!
    Da obesmisle i slome bilo kakvu inicijativu, akciju, želju ili glas koji će ometati njihov bizmis uništavanja nacije.
    Mračne su to snage ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija