Gojković: Moramo da stvorimo bolje mogućnosti za žene sa invaliditetom

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ministarka kulture Maja Gojković se posebno osvrnula na žene.
Gojković: Moramo da stvorimo bolje mogućnosti za žene sa invaliditetom
Foto: Pixabay
 Navela je da kao društvo moramo da stvorimo bolje mogućnosti da žene sa invaliditetom dostignu ekonomsku samostalnost i dostojanstven život.
"Ovaj dan posvećen je osobama sa invaliditetom i koristim priliku da ukažem na njihov položaj i istaknem posvećenost i odlučnost Srbije da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava, ravnopravno sa drugim građanima i građankama naše zemlje", izjavila je ministarka koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
Važno je, kako je dodala, da od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, 58,2 odsto su žene, a njihov položaj i prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju nisu dovoljno vidljive i zato je neophodno da o tome govorimo, jer su žene sa invaliditetom posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u društvu.
 
"Posebnu pažnju u narednom periodu potrebno je da posvetimo dubinskim uzrocima rodne nejednakosti koje su još izraženije ukoliko je žena suočena i sa nekom vrstom invaliditeta. Istovremeno, neophodno je da uložimo dodatne napore u podizanju svesti o prevazilaženju stereotipa o sposobnosti žena i devojčica sa invaliditetom da se ostvare, pruže svoj doprinos i iskažu u svim oblastima društvenog života. Naša zejednička obaveza je da ih podržimo u tim naporima", naglasila je Gojkovićeva.
 
Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Vlada Srbije ostaju, kako kaže, dosledni opredeljenju da je neophodno ojačati podršku posebno ranjivim grupama žena i devojčica koje se nalaze na marginama društva i u većem riziku od nasilja i diskriminacije usled njihovog nepovoljnog ekonomskog statusa.
 
"Nastavićemo da radimo na ostvarenju vizije i stvaranju okruženja za puno ostvarivanje ljudskih prava i pristup svim resursima za svakog građanina i građanku naše zemlje. Moramo zajedno kao društvo učiniti sve da stvorimo bolje mogućnosti da žene sa invaliditetom dostignu ekonomsku samostalnost i dostojanstven život", zaključila je Gojković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.