Nišlije protestovale, neće beton već zelenilo

Građani Niša koji se protive seči drveća i raskopavanju zelenih površina na keju pored Nišave radi izgradnje dalekovoda održali su protest pod parolom "Vi sečete, mi sadimo".
Oni su posadili jednu brezu i izložili crteže tog dela grada.

Aktivista neformalne grupe "Sačuvajmo kej", advokat Petar Rakočević, rekao je da su radovi na keju nastavljeni urpkos protestima građana Niša.

"Mi insistiramo da dobijemo zvanične informacije o tome šta se sve planira da se ovde uradi i kako će ova zelena oaza izgledati po završetku radova. Do sada od nadležnih nismo dobili bilo kakakv odgovor, imamo samo neke usmene poluinformacije", izjavio je Rakočević.
 
On je kazao da među građanima postoji realan strah od izgradnje novog stambenog bloka na keju, pošto su se u medijima pojavile informacije da se u tom delu grada planira izgranja "Niša na vodi".
 
"Plašimo se da će ovaj prostor biti pretvoren u sivi beton, a to nikako ne smemo da dozvolimo. Mi smo za ozelenjavanje keja, a ne za njegovo pretvaranje u betonsku pustinju", istakao je Rakočević.
 
Prema njegovim rečima, izložbom crteža na ogradi gradilišta deca su pokazala kakav kej žele.
 
Aktivistkinja Marija Peternel kazala je da su građani posadili brezu da bi nadležnima ukazali da žele "zeleni grad" i dodatno ozelenjavanje keja.
 
"Ne želimo da i dalje seku drveće i da betoniraju zelene površine, u gradu s najzagađenijim vazduhom. Ovde eventualno očekujemo jednu biciklističku i trim-stazu. Želimo da ovo ostane zelena oaza", navela je Peternel.
 
Učesnica protesta Milena Miladinović kazala je da su propisi ranije predviđali da dalekovod mora da bude udaljen od naseljenog mesta najmanje 400 metara, ali da je vlast tu udaljenost smanjila na 30 metara "kako bi se uštedelo prilikom gradnje".
 
Elektromreža Srbije je ranije saopštila da ima dozvolu niškog Javnog komunalnog preduzeća "Mediana" za seču rastinja i raskopavanje zelene površine na nišavskom keju.
 
Zbog izgradnje tog dalekovoda, stanovnici niškog naselja Brzi Brod su prethodnih nedelja u devet navrata blokirali saobraćajnice, a potom su radovi obustavljeni.
 
Oni traže da dalekovod u tom naselju bude podzeman, a ne nadzemni, da bi zračenje provodnika bilo manje.

Teme

NIŠ
  • Ema

    04.12.2022 20:24
    Stvarno ne mogu da verujem!Nis najzagadjeniji grad,a oni posekose sve drvece!
  • Milan Avramović

    04.12.2022 09:58
    Ugroženo zdravlje ljudi
    Najlepši deo keja da unište.Narode dokle više
  • Cubi

    03.12.2022 20:13
    Radi ko sta hoce zakonitost ni u najavi posle oce da svi da nas uniste, pa nije im zadatak toliko tezak ne moraju puno da se trude..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.