Rašić: Peter Stano da pročita Ustav Kosova

Ministar za zajednice i povratak Kosova Nenad Rašić poručio je portparolu Evropske unije Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova.

Stano je prethodno izjavio da "prema preliminarnim ocenama imenovanje Rašića nije u skladu sa kosovskim Ustavom".

Rašić je rekao da premijer sve dok se ne promeni Ustav Kosova ima pravo da sam određuje vladajući kabinet bez konsultacija sa Skupštinom.
Prema njemu, u članu 94 Ustava Kosova stoji da premijer ima pravo da razrešava i postavlja ministre bez saglasnosti Skupštine.
 
Stano je u petak rekao da "prema preliminarnim ocenama Rašićevo imenovanje nije u skladu sa ustavom".
 
"Veoma je važno da sva imenovanja ministara budu u skladu sa Ustavom Kosova. Pozivamo vlasti na Kosovu da obezbede poštovanje Ustava. Prema našem preliminarnom čitanju, ovo imenovanje nije u skladu sa Ustavom Kosova", rekao je Stano.
 
Premijer Alljbin Kurti imenovao je Rašića za ministra za zajednice i povratak nakon što je lider Srpske liste Goran Rakić podneo ostavku na tu funkciju 5. novembra, povodom odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica sa početnim slovima gradova na Kosovu, RKS tablicama.
  • R49

    04.12.2022 06:25
    Tako treba
    Za razliku od vođe, Kurti dobro poznaje ustav i poštuje ga.
  • Zaključak

    03.12.2022 23:59
    Dokle god EU sponzoriše ovu pošast i nesreću za našu naciju - oni će ostati na vlasti.
  • Bagremov med

    03.12.2022 22:30
    Ovo mi pomalo liči na pravni vakuum & kontradiktornosti kao kod izbora direktora škola u Srbiji. Kolektiv škole i sindikati potvrde po pravnom postupku jednog kandidata, ali ministarstvo i sekretarijat imenuje sasvim treće lice.

    Tako i ustav.
    Prema Čl. 94: „Premijer sprovodi sljedeće nadležnosti: ... (4) smjenjuje članove Vlade, bez saglasnosti Skupštine;”. (Na engleskom za nijansu drugačije: „The Prime Minister has the following competencies: ... 4. may change members of the Government without the consent of the Assembly;”).

    Ali prema Čl. 96.5: „Ako se imenuju van članstva Skupštine Kosova, za ove ministre i zamjenike ministara se zahtjeva službeno odobrenje većine poslanika Skupštine koji pripadaju strankama, koalicijama, građanskim inicijativama i nezavisnim kandidatima, koji su se izjasnili kao predstavnici relevantne zajednice.” (Opet na engleskom malčice drugačije: „If appointed from outside the membership of the Kosovo Assembly, these Ministers and Deputy Ministers shall require the formal endorsement of the majority of Assembly deputies belonging to parties, coalitions, citizens' initiatives and independent candidates having declared themselves to represent the Community concerned.”)
    Zahteva se odobrenje, ali se ono, strogo prema formulaciji na srpskom, ne mora dati (ne stoji npr. da se odobrenje pribavja.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.