Zvaničnici EU: Važno da Vučić dođe u Tiranu, pripremljena Deklaracija samita

Zvaničnici EU navode da je važno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dođe na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan u Tirani.
Evropske diplomate u Briselu su potvrdile da će u Deklaraciji samita biti naglašena rešenost da Zapadni Balkan krene ka članstvu u Uniji, a ne samo uobičajena "evropska perspektiva".
U pripremljenoj Deklaraciji samita, kako je objašnjeno, takođe se podvlači da je usaglašavanje spoljne politike partnera Zapadnog Balkana sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, uključujući sankcije prema Rusiji, sad još važnije u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.
Naglašava se i da mora doći do ubrzanog postupka koji vodi ka članstvu partnera u regionu u EU, ujedno se stavlja do znanja da to obavezno uključuje jačanje vladavine prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, snaženje slobode medija.
 
A rešenost da EU snažnije podrži pridruživanje regiona evropskim strukturama se, prema Deklaraciji, ogleda i u upravo odobrenom Energetskom paketu pomoći EU Zapadnom Balkanu od milijardu evra.
 
Na pitanje kako se tačno zamišlja u nacrtu Deklaracije samita navedena "postepena integracija" partnera sa Zapadnog Balkana u EU, zvaničnici u Briselu su odgovorili da su to regionalna saradnja i stvaranje zajedničkog tržišta, što je od bitnog značaja i za snažnije i brže uključivanje Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište i strukture Unije.
 
To je i ukidanje "rominga" u telefonskom saobraćaju unutar regiona i sa EU, takođe ekonomsko-investicioni plan Unije za podsticanje privrednog oporavka i jačanja Zapadnog Balkana, za koji su izvori u Briselu ponovo rekli da uključuje devet milijardi evra predpristupne pomoći i još očekivanih 20 milijardi evra privatnih i investicija međunarodnih finansijskih organizacija.
 
U "postepenu integraciju" se svakako uklapa, naglašeno je, i uključivanje Zapadnog Balkana u zajedničku EU platformu za nabavku energenata.
 
Češko predsedništvo EU, kako je rečeno, takođe je izradilo šemu kojom bi se sagledalo kako povezati otvaranje i zatvaranje poglavlja pregovora o članstvu i tad pokrenuti prisnije povezivanje EU sa partnerima, a to je recimo upravo stvaranje jedinstvenog tržišta regiona i uključivanje u jedinstveno tržište Unije.
 
Bitno je, kako je rečeno, da se na samitu čuju i shvate pobude partnera regiona oko toga šta se očekuje od članstva u EU, a to se odnosi i na bolan i za region jako štetan "odliv mozgova" u Uniju, pa je zato rešavanje tog problema već krenulo preko programa EU Erazmus plus i uključivanjem univerziteta regiona u mrežu akademskih ustanova Unije.
  • zztop

    05.12.2022 15:34
    A jeste pripremili punjene lignje , ako niste neće vam aco doći...
  • Okrugli ćošak

    05.12.2022 14:26
    Danas se završava peting oko sastanka u Tirani, a sledi besana noć dal ću moći, dal neću. Zamišljam sve moguće pozicije ( i one nemoguće - za njih će Ana da me poduči), ali reč je reč. I dalje ću se boriti za srbiju. Moram, fali mi još orden narodnog heroja i titula Maršala.
  • andrija

    05.12.2022 14:08
    Jos malo pa ...
    igrama dolazi kraj jer od 2013 godine se krenulo sa povlacenjem drzavnosti na KiM prelazi,carina,civilna zastita,sudstvo... i sad naravno da sledece godine ocekuju jos potpis nekog srpskog predsednika.
    Naravno ima opciju jos AV ali to je rat ili Ruska baza...tako da u ovom pokeru smo izgubili a nista dobili nismo. Bili su Djindjic Kostunica Zivkovic Nikolic Tadic ali nijedan nije povukao drzavnost sa KiM ali neko je to omogucio i hteo ili ne naivno se upisao u istoriju.
    Kakva integracija Balkana mozda ona Turska pedeset i kusur godina samo sto nije usla u EU samo jos ovo da prihvatite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.