Zvaničnici EU: Srbija se usaglasila s deklaracijom u Tirani

Zvaničnici Evropske unije (EU) potvrdili su da su se sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, usaglasile sa deklaracijom koja je usvojena u Tirani, piše Radio slobodna Evropa.
U usvojenoj deklaraciji stoji eksplicitno da EU "pozdravlja činjenicu da se naši partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju sa gore spomenutim tačkama", navodi RSE.
Mediji su ranije tokom dana javili da je Vučić, koji je učestvovao samitu u Tirani, naglasio da se njegova zemlja nije usaglasila sa tekstom Tiranske deklaracije.
Deklaraciju su usvojili evropski lideri, na samitu "EU-Zapadni Balkan" koji je održan u albanskom glavnom gradu, Tirani, navodi RSE.
 
U usvojenoj deklaraciji se ističe neophodnost da svi učesnici dele "zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti".
 
U vezi sa tim, pozivaju se partneri regiona da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da deluju u skladu sa tim, uključujući restriktivne mere EU.
 
"Pohvaljujemo one partnere sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu, tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ohrabrujemo one koji to nisu učinili da slede njihov primer", navodi se deklaraciji.
 
Vučić je danas izjavio da je razgovor u Tirani bio "nikad otvoreniji i iskreniji" i da je dobro što je bio tamo, pa je i priznao da je napravio grešku kad je rekao da neće ići.
 
Što se tiče sankcija Rusiji, rekao je da je govorio ono što govori "i našem narodu".
 
"Rekao sam - Rusija je uvela sankcije protiv Srbije 1992. godine, a Srbija nije - to je pitanje poštovanja prema nama, kroz šta smo prošli devet godina trpeći sankcije – videli smo da ne donose ništa dobro ni građanima i da nije prirodno da mi budemo ti koji ćemo u toj politici da učestvujemo", naveo je on.
 
Na pitanje da li je stao iza deklaracije, rekao je da ne može ni da sedi ni da stoji iza nečeg što nije pisao.
Šta piše u Deklaraciji?
 
Lideri Evropske unije i država članica potvrdili su u Deklaraciji iz Tirane potpunu i nedvosmislenu opredeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i pozvali na ubrzanje procesa pristupanja na temelju kredibilnih reformi i načela vlastitih rezultata, što je, kako su naglasili, u uzajamnom interesu.
 
Deklaracija pozdravlja napredak koji su partneri Zapadnog Balkana napravili na putu ka EU od Samita EU - zapadni Balkan na Brdu kod Kranja u oktobru 2021. godine, navedeno je u drugoj tački dokumenta kojim se članice Zapadnog Balkana, koje to još nisu učinile, pozivaju da se usklade sa Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU.
 
U Deklaraciji, koja ima 33 tačke, lideri EU nagalašavaju da ostaju najbliži partner, glavni investitor, trgovinski partner i najveći donator za region, takođe podstiču na važnost reformi i naglašavaju da će podržavati opredeljenost partnera Zapadnog Balkana za inkluzivnu regionalnu saradnju i jačanje dobrosusedskih odnosa.
  • Сеновић

    08.12.2022 06:25
    Он никада неће признати да је предао Газиводе, никада неће признати да је признао Косово, никада неће признати да је потписао ту декларацију..........
  • zztop

    07.12.2022 14:16
    Ma pustite vi to što pišu i govore drugi, treba tražiti obraćanje vučića... ako može na pinku...
  • Мунгос

    07.12.2022 09:27
    Колеге коментатори, џаба вам писање на основу извештаја „Слободне“ Европе. Требали сте прво да прочитате текст декларације, свих 33 тачака.
    Тек онда би схватили као ја и поштовани колега „Da“ који је написао „Тресла се гора“. Ја молим за допуштење да додам: „Родио се миш“.
    Цела декларација је састављена од препорука које као да су писала мала деца за малу децу. Само нека тако наставе, ево и ја ћу такве дебилитете одмах да потпишем, али нажалост ове комуњаре из ЕУ и поред тога неће да нас оставе на миру.
    Шта каже у декларацији, „ЕУ ће се трудити да смањи штету коју трпи Западни Балкан због зависности од руског гаса“. Одлично, ја бих додао анекс да ће ЕУ да престане да нам изазива штету, па онда нема потребе да нам је смањује.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija