Popović: Odluka o petoj frekvenciji u naredne dve nedelje

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronskemedije (REM) Judita Popović izjavila je danas da se odluka o petoj frekvenciji očekuje u naredne dve sedmice.
Popović: Odluka o petoj frekvenciji u naredne dve nedelje
Foto: Pixabay
Popović je za N1 rekla da na jučerašnjoj sednici REM-a nije bilo reči o konkursu za petu nacionalnu frekvenciju i da za sada nema naznaka kada će biti zakazana sednica na kojoj će se o tome odlučivati.
Ta televizija je podsetila da je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić rekla da nije probijen rok za odluku o tome ko će dobiti petu frekvenciju, dok je Popović navela da je sigurna da je rok probijen i da je on bio definisan oglasom.
Dodala je da je rok bio 30 dana od objavljivanja konačne liste kandidata koji su podneli zahtev i da je taj rok istekao 4. decembra.
 
Ona je, upitana zašto Savet REM-a još uvek nije doneo tu odluku, iako mu je bilo potrebno manje vremena za prethodne četiri frekvencije, rekla da nije bilo zakonskih razloga za kašnjenje.
 
Popović je kazala da, prema njenom mišljenju, nije bilo ni objektivnih ni subjektivnih razloga za kašnjenje, te da ne bi mogla da kaže koji je konkretno razlog za to.
 
"Sve što se dešava u vezi sa dodelom frekvencije samo je posledica konstantnog urušavanja slobode medija… Moje mišljenje je da bih ja politiku označila kao isključivog krivca i odgovornog za ovo stanje u medijima", kazala je ona.
 
Ocenila je da je lako utvrditi da li kandidati za frekvenciju ispunjavaju standarde, ali da, kako je rekla, u situaciji medijske i institucionalne kontrole ne treba očekivati iznenađenja. Dodala je da je očigledno da na Savet REM-a "postoji veliki pritisak i njegova kontrola".
 
"Ne mogu mediji biti u toj meri kontrolisani ako se ne kontroliše regulator koji bi trebalo po zakonu da kontroliše te medije. A kontrola ne potiče od strane regulatora, već od strane političkog establišmenta", kazala je Popović.
 
Dodala je da sve počinje od izbora članova REM-a, koji su, kako je dodala, "podložni autocenzuri". Prema njenim rečima, "mrak", odnosno jučerašnji prekid emitovanje pragrama televizija N1 i Nova pokazuje kako će to sve izgledati i u kom smeru ide medijska scena Srbije.
 
Izrazila je nadu da postoji "još negde zdravog razuma" i volje da se stvari promene i da se, kako je kazala, omogući da građani dobiju prave informacije.
  • nije

    08.12.2022 09:20
    mi
    jasno što se ne omogući televiziji koja ne plaća porez Srbiji , da postane zbog toga bogatija !šolki se troši za naše dobro kupuje timove , trebalo bi ga zbog toga pomoći !
  • G. K

    08.12.2022 08:38
    G. K
    Ma uhvatila ih panika i neznaju stace?! N1 ili Nova S moraju dobiti nacionalnu frekvenciju to je i njima jasno! Ali obzirom na informisanje odlicno znaju dace ih uzdrmati!!!
  • Zivkovic

    08.12.2022 06:53
    Čekaju diktatora da odluči ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.