Novi predlog: Kamere da snimaju kad koji lekar dolazi i odlazi sa posla

Jedno od rešenja za uvid u to koji lekar odlazi sa posla pre završetka smene, kako bi radio privatno, bilo bi postavljanje nadzornih kamera na sve ulaze i izlaze iz zdravstvenih ustanova.
Novi predlog: Kamere da snimaju kad koji lekar dolazi i odlazi sa posla
Foto: Pixabay
To je izjavila ministarka zdravlja Danica Grujičić, prenose Novosti.
Ovaj potez ona vidi kao dobru praksu za uvođenje kontrole u dopunski rad lekara, ističući da je nedopustivo da neki odlaze sa klinike u podne da bi radili privatno.
Što se tiče stavova da je to ugrožavanje privatnosti građana, ministarka kaže da je državna zdravstvena ustanova javna ustanova, kao što je i prostor ispred državnih bolnica javna površina.
 
"Na svom odeljenju neurohirurgije postavila sam kamere u hodnike, kako bih ispratila da li sestre tokom noći obilaze pacijente. To se pokazalo dobro i za zaposlene. Desilo se da se pacijentu pogoršalo stanje, pa sam napravila dramu. Uvidom u snimak, uverila sam se da je pacijent obilažen u intervalima od 15 minuta, pa sam se izvinila. I šta je tu loše", zapitala se ministarka.
 
Uvođenje sistema video-nadzora ministarka Grujičić predlaže kao deo najavljene strategije suzbijanja dvostrukog rada lekara zaposlenih u državnim ustanovama, koji neretko redovan posao podređuju aranžamanima u privatnim ordinacijama i klinikama. 
 
U cilju veće efikasnosti ona je najavila i kontrolu ispunjenosti norme operacija i pregleda pojedinih klinika. Sastavni deo ove vrste revizije biće i uvid u kvalitet rezultata, koji između ostalog podrazumeva i stanje pacijenata nakon intervencije. Kao stimulativnu meru ona predlaže i vrednovanje klinika prema stepenu odgovornosti i težine posla, pa će dobri rezultati biti nagrađeni.
 
Uvođenje kamera u Sindikatu lekara i farmaceuta ne smatraju dobrom praksom.
 
"Prema našim zakonima lekari imaju pravo na dopunski rad i to im se ne može osporiti. Mnogo bolji način za kontrolu rada je postavljanje odgovornih direktora, jer zasposleni ne bi trebalo da odlaze s posla po sopstvenom nahođenju", kažu u ovom sindikatu.
 
Kontrolu javnog prostora kamerama iz bezbednosnih razloga i radi sprečavanja krađa, posebno tamo gde ima puno ljudi, poput banaka, prodavnica ili bolnica, zakon dozvoljava.
 
"Kontrola kamerama zaposlenih na radnim mestima, pak, zadire u privatnost i preveliku obradu podataka", kaže poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.
 
Takođe, dodaje da su u bolnicama kamere dozvoljene samo u hodnicima, na ulazu ili šalter-sali, nikako u ordinacijama, lekarskim ili bolničkim sobama.
  • Dr

    12.01.2023 20:38
    U ustanovi u kojoj radim v.d. direktorka, ranije poznata organima gonjenja (za vreme v.d. mandata u drugoj ustanovi), na pisao stize posle deset. Takav msnir imaju lekari koji su joj prijatelji i rade “prljave poslove” za doticnu. Ostali “prate primer odgovorne osobe ustanove”, ali ipak “porane” i stignu do 9.
    Srpsko zdravstvo je na “dnu”…
  • Ana

    12.12.2022 08:49
    Kamera
    Predlog je odličan.Kamere na mestima gde je to potrebno.Postoje I kartice sa kojima se prijavite I objavite pri dolasku I odlasku sa posla.Kao na zapadu.Kamete mogu I u ordinacija sto se tiče mene,ali znam starije kolege koji skoro nista ne rade,ili bas nista u unutrasnjosti, samo ko to odobrava?Zauzima prostoriju,ne radi nista???Sve treba pratiti I proveriti.Bahato osoblje napolje, kako to rade Turci.
  • Krmendin

    09.12.2022 20:13
    Nemojte nas zezati. Gde je snimak kamere sa naplatne rampe? Nego tročlana čeka da obiđe ordinacije i lako ćete saznati ono što nesrećni građani već znaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija