Počinju prijave za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva - prvo telefonski, pa onlajn

Telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom iz inostranstva počinje danas.
Počinju prijave za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva - prvo telefonski, pa onlajn
Foto: Pixabay
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić najavila je i da će u subotu početi onlajn prijavljivanje.
Ona je za RTS rekla da se za žene do 45 godina proces obavlja o trošku države, dok se žene starije od 45 godina mogu prijaviti za oplodnju o sopstvenom trošku.
Radojević Škodrić ističe da kreće prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim ćelijama iz inostranstva. Ona je objasnila da se sve realizuje posredstvom portala eUprava - od prijavljivanja do zakazivanja pregleda.
 
Što se tiče potrebne dokumentacije i analiza, parovi, odnosno slobodne žene moraće sami da je prikupe.
 
"Pravo na ovu proceduru o trošku države imaju sve žene do 45 godina starosti, bilo da imaju partnera, pa neko od njih dvoje ne može da se ostvari kao roditelj, ili singl žene koje nemaju partnera ali žele da se ostvare u ulozi majke", rekla je Radojević Škodrić.
 
O trošku države biće omogućeno ukupno šest postupaka - tri stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i tri krio-embrio transfera, objasnila je ona.
 
Za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom mogu da se prijave i žene starije od 45 godina, ali o sopstvenom trošku.
 
"Bez obzira na to da li se prijavljuju o trošku države ili o sopstvenom trošku, potpuno su ravnopravni u postupku, nema čekanja. Za one koji ne apliciraju o trošku države, biće omogućeno takođe i u državnim i privatnim klinikama", naglasila je Radojević Škodrić.
 
Do sada je bilo ukupno 300 prijava, od toga 10 odsto čine slobodne žene, dok su 90 odsto parovi, kaže direktorka RFZO. 
  • Mrva

    08.12.2022 14:00
    Izvinite ali meni je ova VTO o trosku drzave opravdana jedino u slucaju steriliteta jer to onda moze da se smatra za lecenje. Nikako i za ove singl dame koje bi eto htele dete o trosku svih nas, to je vec cisti cef. I 45 godina je ruku na srce previsoka starosna granica.
  • @Bože sačuvaj

    08.12.2022 12:18
    Pre će se smejati vašem detetu što ima toliko zatucanog roditelja. Treba da vas je sramota jer žene koje dolaze na ovaj način do potomstva prolaze pravu golgotu mnogo pre nego dođu do stadijuma kad reše da na ovaj način dobiju dete(kad zakažu svi ostali načini), a dotle prođu godine, nekad i decenije. Prvo naučite nešto o svetu oko sebe, onda pišite komentare.
  • Инспектор Вишекруна

    08.12.2022 11:37
    Е мој Бошко!
    Чак 300 пријављених! Ала ће то да нам промени србски геном...
    Логичније би било да новокомпоновани геномичари траже забрану мешаних бракова, има их сигурно много више. Затим забранити оним нашим сународницима из пасивних крајева да жене Албанке.... Па да се неко наш исели у САД и ожени неку пореклом нпр Иркињу или ,не дао драги заштитник чистог србског генома, ожени црнкињу итд....
    Да случајно не буде неспоразума све горе наведено је чист цинизам. Народи су се увек мешали и не видим ништа лоше у томе!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.