Savet REM obustavlja rad: Ugrožena nam je nezavisnost u radu i bezbednost članova i zaposlenih

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je odluku o obustavi rada te institucije, saopšteno je sajtu REM-a.
Savet REM obustavlja rad: Ugrožena nam je nezavisnost u radu i bezbednost članova i zaposlenih
Foto: Pixabay
Razlozi za takvu odluku su, kako se navodi, brojni, ali se ističe da su "kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u".
REM u saopštenju navodi kako je godinama unazad izložen pritiscima, kako se navodi, dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu.
"Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S , pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu. Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se i kako je na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM-a danas nacrtan kukasti krst, uz akronimom REM, uz podsećanje da je isti nacistički simbol nacrtan na istom mestu i pre nekoliko meseci.
 
"Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija", ocenjuje se u saopštenju.
 
Savet REM na kraju svog saopštenja apeluje na sve političke činioce kojima je, kako se navodi, "boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije".

Podsetimo, televizije N1 i Nova S prekinule su program na jedan dan, između ostalog, i zbog postupanja REM-a koji ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli.

Ipak, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ponavlja da rok ne postoji. Inače, još uvek nema ni obrazloženja po kom kriterijumu su na prethodnom konkursu Pink, Hepi, Prva i B92 dobile frekvencije.

  • Liman

    12.12.2022 11:14
    Katabaza
    REM se buni lalav je ovo paradoks... oni su ugrozeni... nicija nije do zore gprela
  • ?

    12.12.2022 08:16
    ?
    Kakav kretenizam nemam reči.
    Po zakonu o štrajku dnevnice se ne isplaćuju (to su smislili da ne bi ovaj napaćeni narod štrajkova). Treba to proveriti hoće li im biti plaćeno pa ako bude onda svi u štrajk do slobode
  • Velika

    11.12.2022 22:35
    Sramota
    I da vas ukinu neće biti nikakva šteta. U REMu vlada stranački mrak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija