AP: Veoma slabi izgledi za povratak srpskih snaga na Kosovo

Povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo mogao bi dramatično da poveća tenzije na Balkanu, ocenjuje Asošiejted pres nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić najavila takvu mogućnost.
Brnabić je ranije u petak rekla da je rukovodstvo Srbije blizu odluke da zatraži razmeštanje srpskih bezbednosnih trupa na Kosovu, uz tvrdnju da su tamo ugroženi životi Srba, navodi AP.
Srpski zvaničnici, podseća AP, tvrde da rezolucija UN dozvoljava povratak oko 1.000 srpskih vojnika na Kosovo.
Mirovna misija KFOR, predvođena NATO-om, koja je prisutna na Kosovu od okončanja rata, morala bi da odobri dolazak srpskih trupa, ali za to postoje veoma slabi izgledi jer bi to faktički značilo predaju bezbednosti severnih regiona Kosova u ruke srpskim snagama, navodi AP.
 
U tekstu se ukazuje da je "zahtev za razmeštanjem srpskih trupa" usledio dan pošto su nepoznati naoružani napadači lakše povredili kosovskog policajca i da je prisustvo policije Kosova nedavno povećano u severnim oblastima, u kojima većinu čine Srbi i gde će 18. decembra biti održani vanredni izbori.
 
Tenzije na Kosovu su visoke, uprkos pokušajima zvaničnika Evropske unije i SAD da ih smanje, navodi AP.
  • Miki

    11.12.2022 08:21
    Rezolucija 1244
    "Za malo..."...?!
    Za malo, pa i konj bez jedno oko, da nije ćorav.
  • Pera

    10.12.2022 16:32
    Sad će isplivati neki dokumenat koji je oni tj.ali nismo to mi, ja potpisali i tako u nedogled nismo mi krivi oni su mi sad samo spašavamo što se spasiti može
  • Nepoznata

    10.12.2022 09:18
    Nije nego
    Kakvo vraćanje i ko da se vrati? Da su ljudi malo prolitali rezoluciju 1244 znali bi tačno šta i kako piše..A ovo je završni čin predaje Kosova,ko e nije jasno neka pročita..A za sudbinu naroda baš ih briga jer o tome nisu mislili ni 99 godine..a ne sad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija