Novinarke protiv nasilja prema ženama: Seksistički ispad Miloša Jovanovića za svaku osudu

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" oštro osuđuje višestruko seksističku izjavu poslanika u Skupštini Srbije i lidera DSS Miloša Jovanovića upućenu novinarki N1 Emini Kovačević.

Jovanović je, okružen petoricom muškaraca i jednom ženom, odgovarajući na pitanje novinarke da li zna kolike bi ekonomske posledice bile ukidanja saradnje sa EU, odgovorio salvom seksističkih komentara, vređajući tako pripadnice ugroženih kategorija društva, kao i novinarku.

"Okarakterisati bilo koji problem celog društva tako da se prema njemu treba postaviti "muški" očigledan je seksizam i simptom vremena kada je ovakav javni govor bio prihvatljiv, ali to vreme je iza nas. Jovanović je približavanje Srbije Evropskoj uniji pokušao da uporedi sa prostitucijom, čime je ponizio žene u prostituciji koje su višestruko ranjiva društvena kategorija svuda u svetu, a u Srbiji naročito", dodaje ova grupa.
Kako kažu, najproblematičnije je njegovo obraćanje novinarki koja je pitala kakve bi bile ekonomske posledice raskida veza sa EU po Srbiju. Njeno pitanje uporedio je sa situacijom u kojoj bi on i njegove kolege pitale koliko košta da ona spava sa svima njima. Iako jeste dodao da bi to bilo uvredljivo, Grupa smatra da je poređenje i dalje neumesno i seksističko, jer nikad ne bi bilo izgovoreno novinaru, muškarcu, da se našao na mestu koleginice novinarke.
 
Grupa apeluje na kolege da pažnju u ovom slučaju preusmere na kritiku Jovanovića i da ne traže izjave od koleginice, jer svaka novinarka želi da je publika pamti po njenom radu, a ne po tome što je bila izložena otvorenom seksizmu pred kamerama.
 
Podsetimo da je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je izjavu Miloša Jovanovića kojom je uvredio novinarku N1 Eminu Kovačević, kao i poslanik Zeleno-levog kluba Aleksandar Jovanović Ćuta.
  • Marta

    10.12.2022 14:47
    Sve bilo jasno!
    Kada je Olja Beckovic istog tog Jovanovica upitala da li ima u oblasti prava nekog Andrica ili Ducica na kojeg se ugleda, on je podrugljivo odvratio da li se Beckovicka sali sa njim. I dodao da on nemam nijednog velikana nase pravne nauke od kojeg moze da se postidi. E posle kada je cuo druge goste, poceo je da se posipa pepelom, pa mu je Beckovicka odgoborila da on studenta ne bi propustio na popravnom sa takvim "izvlacenjem". Sve je bilo jasno o kakvom se profilu licnosti i coveku radi. Ja, ja i opet ja!
  • Sima

    10.12.2022 13:07
    zloupotreba privilegija
    Kada se nad gradjanima vrsi nasilje svi okrecu glavu ili podmecu klipove u tockove. Sad svi treba da se dignemo na noge zbog ovog cina. Manite se vise afera, bavite se pravim i vaznim stvarima.
  • mile

    10.12.2022 12:51
    Bas se nakupilo budala u politici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.