Ulica Brane Crnčevića simbolično preimenovana u ime trudnice ubijene na Ovčari

Aktivisti YIHR su, na Međunarodni dan ljudskih prava, simbolično preimenovali Ulicu Brane Crnčevića u Ulicu Ružice Markobašić, građanke Vukovara koja je u poodmakloj trudnoći ubijena na Ovčari.
"Nastojeći da gradimo društvo koje će iskazati poštovanje i sećanje na žrtve ratnih zločina preko etničkih granica, posebno stradanje žena u ratu, u petak smo podneli inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda za formalno preimenovanje ulice Brane Crnčevića u ulicu Ružice Markobašić", navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).
"Smatramo grotesknim da, ne ulazeći u njegov literarni opus, po Brani Crnčeviću, promoteru Miloševićeve i Šešeljeve ratne politike, nosi ime bilo koja ulica, a posebno ne ona u kojoj se početkom devedesetih godina nalazilo jedno od sedišta Srpske radikalne stranke", stoji u saopštenju.
Nekadašnja Ohridska ulica 2016. godine preimenovana je u Ulicu Brane Crnčevića na predlog Aleksandra Vučića, koji je po hitnom postupku usvojen.
 
U saopštenju Inicijative se podseća da su, na osnovu pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je utvrđeno da su TO Vukovar i dobrovoljačke jedinice bile pod komandom JNA tokom zločina na Ovčari, sudovi u Srbiji tokom 2021. godine doneli četiri pravosnažne presude kojima su članovima porodica žrtava sa Ovčare dosudili naknadu štete.
 
 
"Presudama su porodice žrtava zločina na Ovčari dobile materijalno obeštećenje u vidu reparacija, ali i simboličku satisfakciju u vidu sudskog utvrđivanja odgovornosti države Srbije", zaključuje se u saopštenju.
  • diddo

    11.12.2022 08:32
    brana crncevic ima ulicu? uzas
  • Bananamem

    11.12.2022 07:04
    Limanac, Kazes neko se buni dok narod prelepljuje naziv bulevara. Dakle, ti koji se bune nisu narod po tvom? Narod je samo onaj ko misli kao ti? Sve si ovim rekao i nije ti prvi put.
  • Dušan l

    11.12.2022 00:41
    Dokle
    Dokle,a oni su to i to.Valda treba da se trudimo da budemo bolji.Ali džabe, zato smo tu gde smo i niko neće sa nama onakvima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija