Vučić: Tražićemo povratak vojske i policije na Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija tražiti povratak svojih snaga bezbednosti na Kosovo.
Vučić: Tražićemo povratak vojske i policije na Kosovo
Foto: FoNet (Milica Vučković)

Prema njegovim rečima, sa Vladom Srbije usaglašen je tekst kojim će Srbija u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandi Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije na Kosovu.

Vučić je rekao da će Vlada tu odluka doneti u ponedeljak ili utorak, a potom uputiti Kforu.
On je pročitao deo Rezolucije 1244 u kojem je navedeno da će određenom broju pripadnika vojske i policije Srbije biti omogućeno da se vrate na Kosovo.
 
"Mi nikakvih iluzija nemamo da će oni to prihvatiti. Naći će bezbroj razloga da kažu da to nije potrebno", rekao je Vučić i naveo da će država nastaviti da traži nove pravne poteze.
 
Kako je dodao, Srbija će tražiti povratak vojske i policije "kako niko ne bi rekao da to nikad nije traženo i da nijedna vlada nije smela to da traži jer zna da će uslediti hibridni rat protiv nje".
 
Priština će 15. decembra predati zahtev za članstvo u EU
 
Vučić je izjavio da će Priština 15. decembra podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, što je, kako je naglasio, "direktno rušenje Vašingtonskog sporazuma".
 
Rekao je da je danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisno Kosovo - Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, jer prijem u EU mogu da traže samo suverene nezavisne države.
 
Najavio je da će šef diplomatije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić saopštiti koje su zemlje povukle priznanje Kosova, pošto prištinska strana ne poštuju ni Vašingtonski ni Briselski sporazum.
 
Naveo je da Srbiji tek predstoji pravna borba protiv zahteva Prištine i da očekuje najveće pritiske na Srbiju od 17. decembra, kada bi predstavnici Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela trebalo da budu u Beogradu.
  • Hm...

    14.12.2022 12:39
    Kosovo ima svoj Ustav, zastavu, himnu, sva tri nivoa vlasti, policiju...na kraju krajeva ima i pozivni broj, ako neko ne zna, +383.
    Citat: Vučić je rekao da će Vlada tu odluku doneti u ponedeljak ili utorak, a potom uputiti Kforu." Pravi čovek, zna da će Vlada doneti njegovu odluku.
    Rekao je da je danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisno Kosovo - Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, jer prijem u EU mogu da traže samo suverene nezavisne države"...Zanimljivo...
    Ako je Kosovo deo Srbije, zašto traži članstvo u EU? Ako Srbija uđe u EU, da li to znači da će i Kosovo automatski ući u EU? Drugo, ko vraća kredite koje je uzelo Kosovo od EU i sveta? Pitajte se...
    Zaposleni u institucijama na Kosovu imaju platu 3-5.000 evra, i primaju Kosovski dodatak, dve plate, dve penzije, a ništa ne plaćaju. Zašto Vojvodina, koja je deo Srbije, nema "vojvođanski dodatak" i pozivni broj...još uvek?
  • Novosadjanin

    14.12.2022 09:24
    Dokle?
    Dokle više to laganje ?!
  • Лиманац

    12.12.2022 22:23
    Косово па још и Метохија
    Упаљено слепо црево Србије,чије срце све тише куца одавно у Београду.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.