Počelo i onlajn prijavljivanje za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva

Elektronsko prijavljivanje parova za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva počelo je preko portala eUprava.
Počelo i onlajn prijavljivanje za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva
Foto: Pixabay
Uvoz kao i kompletan postupak vantelesne oplodnje za žene do 45 godine finansira država. Mogu se prijaviti parovi, gde jedan od partnera nema reproduktivne ćelije i zbog toga ne mogu da dobiju potomstvo, ali i žene bez partnera.
Za oplodnju se mogu prijaviti i žene starije od 45 godina, ali troškove same finansiraju. 
Preko portala eUprava obavlja se sve - od prijavljivanja do zakazivanja pregleda u zdravstvenim ustanovama jer su sve institucije umrežene.
 
Kako su najavili iz Republičkjog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), o trošku države biće omogućeno šest postupaka - tri stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i tri krioembriotransfera.
 
Od kada je najavljen uvoz reproduktivnog materijala Upravi za biomedicinu stiglo je oko 300 prijava, od toga 10 odsto čine žene bez partnera, dok su 90 odsto parovi. 
 
Budući roditelji biraće kliniku u kojoj će da rade postupak vantelesne oplodnje. Važno je samo da bude klinika sa kojom RFZO ima potpisan sporazum a takvih je šest državnih i 13 privatnih klinika.
 
Ugovori su potpisani sa tri privatne banke reproduktivnih ćelija iz Španije i Danske, a u planu je potpisivanje ugovora sa još dve evropske banke. Država se na uvoz materijala odlučila jer u Srbiji nema donora. Naime, u GAK Višegradskoj otvorena je Nacionalna banka reproduktivnog materijala 2019. godine, ali je za tri i po godine rada donirano samo pet uzoraka i to samo spermatozoidi i nijedna jajna ćelija.
 
Zbog toga su parovi i žene morali u inostranstvo na vantelesnu oplodnju doniranim materijalom. Odlazili su uglavnom u Severnu Makedoniju, Grčku ili Češku. Morali su da plaćaju reproduktivni materijal, ali i postupak vantelesne oplodnje, smeštaj u inostranstvu, put.
  • Pera

    11.12.2022 09:04
    Ima donora samo pitajte
    Ta nacionalna banka reproduktivnog materijala nije nigde promovisana i normalno da nije prikupila uzorke. Ja bih prvi dao da znam da je potrebno kao što i dobrovoljno dajem krv. Postoji velika baza humanih ljudi među davaocima krvi a država to ne koristi već troši naše pare na uvoz jer se neko fino ugradio.
  • Wnj

    11.12.2022 08:57
    Da li se preko eUprave mogu prijaviti i parovi za redovan Vto tj sa svopstvenim reproduktivnim materijalom, a o trošku države ili kao i do sada trošimo dane i dane po čekaonicama za upute?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.