Ako uskoro idete u penziju, ovo treba da znate

Ukoliko uskoro treba da idete u penziju, PIO fond je objavio informaciju koja može biti od koristi.
Ako uskoro idete u penziju, ovo treba da znate
Foto: Pixabay
Ako su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na penziju, ali se, na osnovu činjenica i podataka utvrđenih u matičnoj evidenciji ne može odlučiti o konačnom iznosu penzije, donosi se privremeno rešenje o akontativnom iznosu penzije, u kome mora biti izričito naglašeno iz kojih razloga nije moguće odrediti konačan iznos penzije, poručuju iz PIO Fonda. 
Budućim penzionerima je poručeno i da se akontativan iznos penzije određuje prema podacima kojima raspolaže Fond i usklađuje se na način predviđen za usklađivanje penzija.
PIO Fond objasnio je šta u stvari znači privremeno rešenje za penziju, koliko ono važi i kada se i na koji način isplaćuju razlike kada stigne konačno rešenje.
 
Kada se utvrde činjenice koje nedostaju privremeno rešenje se po službenoj dužnosti zamenjuje rešenjem kojim se određuje konačan iznos penzije od dana utvrđivanja tog prava.
 
Fond PIO poručuje da, ukoliko znate da su svi neophodni podaci prikupljeni i sva dokumentacija kompletirana, možete i sami da podnesete zahtev za donošenje rešenja i tako ubrzate postupak.
 
U slučaju da u roku od tri godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja nisu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaje konačan o čemu se donosi rešenje po službenoj dužnosti.
 
U slučaju da je penzioneru isplaćen manji akontativni iznos penzije od konačnog iznosa, Fond će isplatu razlike platiti penzioneru odjednom.
 
Ako je suprotan slučaj, da je korisniku isplaćen veći iznos akontativne tj. privremene penzije, Fond će vršiti obustavu do jedne trećine mesečnog iznosa penzije, sve dok se razlika ne izmiri.
 
Moguće je, međutim, i da se korisnik penzije i PIO Fond i drugačije dogovore.
  • 40% < 60%

    11.12.2022 10:21
    Kad je 2012 dosao Vucic na vlast penzije su bile 60% prosecne plate. Sada posle 10 god Vuciceve vlasti penzije su 40% prosecne plate. U SNS koaliciji je penzioner Krkobabic koji je imao program PPP- Penzije Prate Plate . Ociglednoje da su nas SNS prevarili i da penzioneri moraju da osniju novu svoju stranku
  • Rade

    11.12.2022 09:08
    Rade
    Bez obzira koliko ste uplacivali penzija vam nejce preci 33 hiljade i to da budete presrecni! Pa vi posle obijajte saltere i zalbe koliko hocete!
  • Realista

    11.12.2022 08:45
    divno treće doba...
    PIO će vam dati akontaciju jer nisu u stanju najmanje godinu dana da izračunaju stvarni iznos - problem nastupa kada ga izračunaju i ispostavi se da je manji od akontacije, tada kreće isplata stvarnog iznosa umanjenog za previše isplaćenog. Onda vam dođe predsednik države i uzme vam još 10%. Kako sa osnovnom penzijom ne možete pristojno da živite (ni blizu) još manje pristojno će te živeti sa umanjenjem i -10%. Tada počinje u vama da se budi poverenje za predsednikov rad jer on medija možete sebi da priuštite samo informer i režimske kanale. Paket pomoći u vitaminima i testu sledi pred nove izbore i vi ste presrećni što predsednik brine o vama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija