Ministarka Begović: Ne postoji "srpski" genom, pripremamo projekat koji će raskrstiti s tim mitom

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da se korišćenjem inostranog reproduktivnog materijala za vantelesnu oplodnju ne može uticati na promenu genoma.
Ministarka Begović: Ne postoji "srpski" genom, pripremamo projekat koji će raskrstiti s tim mitom
Foto: Pixabay
Kako je istakla, ne postoji "srpski" niti bilo koji drugi nacionalni genom.
Ona je za današnju Politiku rekla da Balkan obiluje velikom raznovrsnošću gena jer je oduvek bio podneblje velikih migratornih kretanja, i dodala da je "godinama" u pripremi projekat koji bi trebalo sekvenciranjem genoma 1.000 pojedinaca da pokaže koje su kombinacije genetike tipične za određene populacije na Balkanu.
"Kroz bioinformatičke analize saznaćemo kakve su tragove ostavile migracije na Balkanu. Biće to prilika da raskrstimo sa mitovima o našoj izuzetnoj nacionalnoj genetici. Svi mi na ovoj planeti smo jedinstveni i samim tim izuzetni", rekla je ona o projektu "1.000 genoma".
 
Navela je da će to istraživanje doprineti saznanjima koje su bolesti nastale zbog specifične genetike populacije u regionu Balkana i dodala da se na osnovu toga može razviti najefikasniji lek, ili planirati uvoz već postojećeg.
 
"Sekvenciranjem genoma može se saznati koje će se bolesti kod nekog sigurno ispoljiti, a za koje postoji velika verovatnoća. Na tom polju su najveća otkrića i tu je cela medicina fokusirana, na kvalitetnu prognozu i dijagnostiku, na uzrok bolesti", naglasila je Begović.
  • Cile

    21.12.2022 15:12
    Para vrti gde burgija neće
    Ova je slika i prilika ove vlasti - Gori od gorega, grđi od grđega!!!
  • S56

    11.12.2022 19:09
    Sapliću se o sopstvenu nogu
    Naravno da nema srpskog genoma, ali to ne objašnjava zašto reproduktivni materijal mora da se uvozi iz inostranstva i da se na to troše silne pare. Zidaju nacionalni stadion a nisu sposobni da organizuju prikupljanje reproduktivnog materijala u zemlji. Ima li kraja njihovoj nesposobnosti?
  • Shoping u Milanu

    11.12.2022 18:59
    Kako se zvao onaj sto je govorio da ce Srbi jedini preziveti pandemiju zato sto poseduju superiorni srpski gen?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.