Vučić: Ne sme biti napada na Euleks i Kfor, danas najteži dan otkad sam predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom najnovih napetosti na Kosovu, pozvao i Srbe i Albance na očuvanje mira na severu Kosova.
On je pozvao Srbe da budu mirni i da ne nasedaju na provokacije.
 
"Mi nemamo nijedan pokazatelj da je bilo napada na Euleks, ali napadi na Euleks ili Kfor ne smeju da se događaju", naveo je Vučić gostujući na RTS-u.
On je naveo da su na sednci Saveta za nacionalnu bezbednost analizirana sva dešavanja na KiM i međunarodni aspekt situacije na terenu i perspektive.
 
"Mi smo preduzeli odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, u skladu sa tim izdao sam najvažnija naređenja i Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio i moram da kažem da sam jako ponosan na naše vojnike i policajce. Pre nego što dobiju bilo kakvo naređenje za podizanje borbene gotovosti, milion puta pre toga pokušaćemo da sačuvamo mir", rekao je Vučić.
Dodao je da, ne samo da je bila kosovska policija na severu koja nema pravo na to, već su prištinske snage upadale i sa specijalnim jedinicama za šta se, kako je dodao, mnogi u međunarodnoj zajednici prave da ne vide.
 
"Reč je o pokušaju završavanja sa srpskim problemom na Kosovu i Metohiji u kojem učestvuje Kurti i vlast na Kosovu, ali i dobar deo međunarodne zajednice", rekao je Vučić.
 
Kako kaže, bio je "šokiran izjavama o barikadama"
 
"Barikade niko iz Srbije nije naredio. Ako se nešto desi na Severu kažu kriva je Srbija, a ako Albanci rade nešto, onda kažu pa šta se u to meša Srbija to je druga država", naveo je predsednik.
 
Osvrćući se na osude barikada koje dolaze iz EU i SAD Vučić kaže da je odlično razumeo poruku.
 
"Oni ljuljaju svoje čedo albansko koje su sami napravili. Nisu ljudi napravili barikade iz hira da se smrzavaju. Niko od Albanaca tu ne prolazi", naveo je predsednik Srbije. 
 
On je postavio pitanje koji sporazum poštuje Priština.
 
"Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum, Vašingonski sporazum? Kažite nam jedan akt koji poštujete. Na kraju ćete videti da ne postoji taj akt. Znate koji je taj akt - pa nama se može sve", rekao je Vučić koji je konstatovao da je za njega danas najteži dan otkad je predsednik i verovatno najteža noć. 
  • Nemanja

    12.12.2022 09:11
    @Kapetan

    Trebalo je da svi vi Slobodanovi obožavaoci svoj kafanski ceh platite isto.
  • stojanstojan

    12.12.2022 08:54
    to ne sme biti napada na okupa
    Bravo , taj Srbin treba biti! Vojska i policija ne služe za borbu proriv okupatora, zna se di im je domen:da štite i služe!
  • Ralle

    12.12.2022 08:17
    A budzet smanjen za skolstvo i zdravstvo..sta ce nama skolstvo i zdravstvo,pink je najbolji ucitelj,lekari nam ne trebaju,ionako cemo poumirati od litijyma,guma u sred vojvodine,prljave tehnogije a tek kosovo...eto nama radosti..zemljo moja sta si docekala..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.