Od 24. decembra svaki novi automobil u Srbiji mora da ima energetski pasoš

Od 24. decembra, pored svakog novog automobila koji se prodaje u Srbiji, biće i podaci o njegovoj potrošnji i emisiji ugljen dioksida takozvani energetski pasoš.
Od 24. decembra svaki novi automobil u Srbiji mora da ima energetski pasoš
Foto: Pixabay
To je danas rekao pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković.
Postavljanje ove zvanične oznake ekonomičnosti obaveza je svakog prodavca vozila i odnosi se samo na nove automobile, rekao je Koković za Tanjug.
Podaci će biti na levom bočnom prednjem staklu ili najdalje pola metra od vozila.
 
Koković je rekao da je energetski pasoš za vozila deo obaveza Srbije povodom pregovaračkog procesa za pristupanje EU.
 
Najavio je da će na sajtu Agencije biti javna lista najekonomičnijih modela automobila koji se prodaju u Srbiji kako bi se prodavci nadmetali po tim kriterijumima.
 
Koković je dodao da ne postoji tendencija da se na ovaj, ili sličan način, uređuje oblast uvoza polovnih vozila.
 
"Nova obaveza ne bi trebalo da utiče na cenu automobila, ali utiče na svest kupaca i njihovu želju da voze automobile koji troše manje goriva i manje zagađuju", poručio je on.
  • Goran

    14.12.2022 12:55
    Ovo je samo uvod za još jedno buduće oporezivanje
  • Nomad

    12.12.2022 13:48
    Da pogodim, ovo je samo podatak koji već postoji, samo je obaveza da se jasno istakne. Ali će isto tako naši prodavci da podignu cenu za bar 300e za najjeftinije modele, do možda 1000e za nešto iz "premijum" segmenta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.