Ružić: Državne mature će biti jer je to projekat od nacionalnog značaja

"Državne mature će biti i o tome nema dileme jer je to projekat od nacionalnog interesa", izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.
"Državna matura je strateški interes i nema razloga da se ostvarenje ovog projekta odlaže. Početak sprovođenja je u srednjim školama predviđen u školskoj 2023/24. godini, a za upis na visoko obrazovanje u školskoj 2024/25. godini", naveo je ministar prosvete.
Ocenio je da je srednjoškolski sistem spreman za uvođenje mature, a da bi akademska zajednica trebalo da gradi i razvija poverenje u obrazovni sistem na nivou srednjeg obrazovanja.
Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja u vidu opšte mature, koju polažu učenici gimnazija, umetničke za učenike srednjih umetničkih škola, stručne mature za učenike srednjih stručnih škola i završnog ispita za đake tih škola na trogodišnjim profilima.
  • Pićuka

    14.12.2022 19:46
    Mnogi pametni ljudi su se iškolovali i bez mature.
  • Sefica

    14.12.2022 10:03
    @Umetnost i kultura
    U srednjoj muzickoj skoli ne postoji predmet likovna kultura (mada je puno slicnosti u razlicitim umetnickim pravcima tokom istorije i njihovog medjusobnog preplitanja), kad smo vec kod umetnosti i kulture.
  • Bogdan

    14.12.2022 09:47
    Napredak je samo bez vas
    xqt, u potpunosti se slažem sa Vašim mišljenjem.
    Ovo SVE treba restartovati, uvesti "VLADU EKSPERATA", jer su ovi dugo na našoj grbači i dalje padamo kako moralno, tako ekonomski i usporedbi sa zemljama EU.
    Prvo OSTAVKE.
    Dajte primer gospodne ministre Prosvete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.