Šabić o mogućnosti da policija bez naloga ulazi u domove građana: Po Ustavu stan je nepovrediv

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da su u predlogu nacrta zakona o policiji odredbe kojima se odstupa od ustavne garancije nepovredivosti stana najveći rizik.
"Ustav utvrđuje da je stan nepovrediv. Po Ustavu niko ne može bez pisane odluke suda ući u tuđi stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti pretres", objasnio je Šabić u pisanoj izjavi.
Šabić je dodao da držalac stana i druge prostorije ima pravo da sam ili preko svoga zastupnika i uz još dva punoletna svedoka prisustvuje pretresanju.
"Ako držalac stana ili njegov zastupnik nisu prisutni, pretresanje je dopušteno u prisustvu dva punoletna svedoka", istakao je on i naglasio da bez odluke suda, ulazak u tuđi stan Ustav dopušta u samo dve situacije - ako je to neophodno radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela ili otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili imovinu.
 
Nacrt čak daje mogućnost da se to uradi i ako postoje samo "osnovi sumnje" da se u stanu eventualno priprema krivično delo. 
 
"Dakle na osnovu najslabijeg od četiri stepena pouzdanosti u vezi s postojanjem krivičnog dela moglo bi da se odstupa od ustavne garancije", upozorio je Šabić.
 
Štaviše, po nacrtu zakona, rekao je Šabić, policija može, bez naloga suda, kad držalac nije prisutan "upotrebom sredstava za ulazak" ući u stan, pa čak na osnovu krajnje nepreciznog, fluidnog razloga – "ako je neophodno za uspešno izvršenje policijskog zadatka" i pretresati stan bez prisustva svedoka.
 
"Predložena rešenja su u očiglednoj suprotnosti sa ustavnom garancijom jednog od fundamentalnih ljudskih prava i to u meri koja garanciju gotovo obesmišljava. Njihovo usvajanje ne bi bilo samo nekakvo apstraktno kršenje Ustava, nego bi podrazumevlo veoma ozbiljne rizike zloupotrebe ovlašćenja i grubog kršenja ljudskih prava", zaključio je Šabić. 
  • milan

    20.12.2022 08:11
    nezakonito
    i sada bez zakona ulaze u stanove
    danas ni za sto nije potreban zakon ako vrhovni kaze da nema krivicnog dela
  • Lazo

    17.12.2022 11:05
    Da li je baš tako?
    Pretpostavimo situaciju, u kojoj neko kroz prozor primeti da neko drži na nišanu nekoga u stanu, ili nišani nekoga ili nešto van stana, ili nekoga davi u stanu, ili vrši premetačinu i pljačku...
    Koliko bi intervencija policije bila svrsishodna, i uopšte imala smisla, kada bi policija prvo išla po sudski nalog, pa "lovila" vlasnika stana i dva punoletna svedoka ?!? Koga bi optuživao taj koji je na opisane ili neke slične načine izgubio nekog bližnjeg?!
  • 543

    15.12.2022 08:13
    Naravno,kada ti bivsi s vlasti tumaci nesto. Nedostaju sve inf. I izrerekao je poluistine,al to smo navikli od politicara koji se nije mesao u svoj posao dok mu misljenje neda zuta hobotnica. A bilo kog novog zakona i price o ulasku u stanove i pored stroge zakonske procedure se plase kriminalci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.