Ružić: Detaljne informacije o upisima na fakultete početkom sledeće godine

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će srednjoškolci imati detaljne informacije pod kojim će se uslovima upisivati na fakultete, čim ministarstvo dobije informacije od tih ustanova.
 Ružić: Detaljne informacije o upisima na fakultete početkom sledeće godine
Foto: Pixabay
Ružić je za Danas rekao da su rok za utvrđivanja uslova upisa probile pojedine visokoškolske ustanove, ali da je ministarstvo to "na neki način istolerisalo".
"Očekujemo da dobijemo sve podatke do kraja ove godine, odnosno u sledećih 15 dana. Dve probe državne mature koje će imati učenici će biti jasan pokazatelj na koji način će državna matura biti sprovođena", dodao je on.
Prema njegovim rečima, u zakonu piše da će državna matura biti sprovedena i da je njihova namera da to bude jedinstveni ispit, iako neki fakulteti najavljuju da će morati da se polaže i prijemni ispit.
 
"Dakle, nema paralelizama, nema potrebe da opterećujemo decu i prijemnim i državnom maturom. To je naša namera, a videćemo da li ćemo dotle stići", rekao je ministar.
 
Ružić je naveo da su univerziteti uključeni od samog početka u taj proces, i naglasio da je namera ministarstva da zajedno razjasne sve dileme "kojih svakako ima".
 
Objasnio je da državna matura pre svega predstavlja reformski iskorak u interesu učenika, koji, kako je dodao, u jednak položaj stavlja i onog savršenog srednjoškolca u Kuršumliji, Vlasotincu i Apatinu, i onog na Vračaru.
 
"Državna matura je mehanizam po kome će svršeni srednjoškolci polagati u poznatom okruženju, u svojim školama i imaće priliku da apliciraju na više željenih visokoškolskih ustanova. Država je spremna i očekujem da kroz dijalog koji imamo sa državnim univerzitetima, akademijama strukovnih studija i privatnim fakultetima dodjemo do održivog sistema", kazao je Ružić.
  • Samo

    14.12.2022 21:50
    Samo vi nastavite da opterecujete nastavnike matematike! Odgovorno tvrdim da trpe najjace pritiske sto zbog ocena, sto zbog male mature. A imaju plate iste kao i ostali nastavnici. Najtezi fakultet zavrsis i onda predajes najtezi predmet i trpis najjace pritiske..
    Sada ce i kolege u srednjoj trpeti isto.
    Pitate se zasto nema matematicara?!
    Iskreno se nadam da za profesora matematike iduce godine necete imati niti jednog studenta!
  • Profesor

    14.12.2022 20:37
    Sve izreceno je netacno
    Fakulteti uopste nisu bili ukljuceni, nego je matura rezultat projekta grupe ljudi iz BG, za koji su dobijene pare koje se moraju opravdati. Mnogo je neresenih problema (nacin upisa dece iz drugih drzava (BiH, CG, CRO), kako spreciti prepisivanje i pomaganje nastavnika na maturi, zasto bodovati za upis na studije predmete koji nisu relevantni - npr bodovanje matematike za upisivanje filozofskog fakulteta, itd...). Bice strasno ako se uspeh na maturi uvede kao nacin upisa na fakultete. Neka je uvedu samo za zavrsetak srednje skole i tacka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.