Orlić: Država uradila mnogo za majke

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da je država ove godine uradila mnogo za poboljšanje položaja majki.
On je kao primer naveo da se iz republičkog budžeta izdvaja novac za nabavku bebi opreme "za sve nove majke", i da novac za to daju i lokalne samouprave.
Orlić koji je i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta, rekao je da su se prvi put ove godine u paketu mera pomoći majkama "našli i oni koji se tokom studija odluče na roditejstvo, a koje zakon pre toga nije štitio".
Novina je i to što je "parovima koji se bore za potomstvo, data mogućnost za neograničeni broj pokušaja vantelesne oplodnje i neograničen broj zamrznutih embriona", a i to što je sa 43 na 45 godina podignuta starosna granica za vantelesnu oplodnju i pravo na vantelesnu oplodnju s doniranim reproduktivnim materijalom.
 
"Nekada su žene morale da putuju u Istanbul ili u Prag, a sada će to moći u svojoj zemlji besplatno da urade", rekao je Orlić.
 
Dodao je da je Republički fond za zdravstveno osiguranje ove godine za 7.200 parova odobrio postupak vantelesne oplodnje o trošku države, što je za "oko 1.000 više nego prethodne godine".
 
"Najnoviji vid pomoći jeste izmena zakona koji će doprineti boljem položaju trudnica i majki - preduzetnica, koji treba da stupi na snagu veoma brzo, u godini koja je na pragu. Nastaviemo s merama za podsticanje nataliteta, a doprinos će dati i Narodna skupština usvajanjem zakona koji su potrebni", zaključio je Orlić.
  • 002211

    16.12.2022 08:39
    Jao, kakvo pišanje po narodu.
  • X

    15.12.2022 18:48
    Kao majka troje dece,sa dve minimalne plate(dva srednjoškolca i predškolac)nemamo pravo čak ni na dečiji dodatak.Samo se finansiraju novorođenčad kao da starijoj deci nije potrebno ništa????!!!!!Dati svoj deci bez obzira na primanje roditelja bar neki simbolični dečiji.Ovo je strašno ne može se izaći na kraj više
  • H

    15.12.2022 16:36
    H
    Ovakva drzava je 65% njenih gradjana i gradjanki uvela u siromastvo i ponizenje! Upravo ti gradjani ubrzo ce joj se oduziti jer nesme se ostati neizmirenih racuna?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.