Grujičić: Od januara ćemo zaposliti 100 diplomaca medicine

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će od januara početi zapošljavanje 100 najboljih diplomaca medicine.
Grujičić: Od januara ćemo zaposliti 100 diplomaca medicine
Foto: Pixabay
Grujičić je gostujući na TV Prva kazala da je bitno da zdravstvena zaštita bude dostupna ljudima koji žive u malim sredinama, kao i u Beogradu.
"Treba dobre stvari koje su uvedene u drugim zamljama da kopiramo. Danska, recimo, ima dobar sistem zdravstvene zaštite, dobro razvijenu primarnu zdravstvenu zaštitu. Trebalo bi tamo otići i videti kako oni funkcionišu i ono što može da se primeni iskopirati. Šta ne može da se primeni, jer je Danska ravna, a mi imamo brdovite predele, treba prilagoditi", rekla je Grujičić.
Istakla je da je važno stimulisati lekare da rade u državnim bolnicama prekovremeno kako bi se smanjile liste čekanja.
 
"Ukoliko se popodne rade oparacije sa liste čekanja, ili subotom i nedeljom, zašto ne platiti ceo tim? Tim nisu samo hirurg, intrumentarka, anestezilog i asistent. Tim je i sestra koja gleda tog pacijanta. Na neki način ih stimulisati da rade u državnim bolnicama. To ne može da bude isti novac koji dobijaju u privatnim, ali da se liste čekanja smanje na taj način. Da li će to prihvatiti ministar finansija ili ne, to sada ne znam", rekla je Grjučić.
 
Naglasila je da takođe postoje ljudi koji hoće samo kod jednog doktora i kazala da takvi mogu da čekaju ili da plate da se pregled uradi u državnoj bolnici.
 
"Polovina će ići timu, polovina bolnici. Ali ne smemo zaboraviti ni spremače, ni sestre koje neguju te pacijente. Svako od njih mora da vidi nekakav dobitak zato što će da radi subotom i nedeljom", kazala je Grujičić.
 
Izrazila je nadu da će država naći način da zadrži mlade lekare i medicinske sestre i da će oni ostajati u Srbiji, a ne ići u inostranstvo.
 
Dodala je da bi trebalo da bude obaveza starijih i iskusnijih lekara da obučavaju mlade kolege.
 
Ona je dodala da će pilot projekat za porodičnog lekara početi sledeće godine i naglasila da je porodični lekar jedno od rešenja za bolju organizaciju u zdravstvu.
 
"Porodični lekar zna tačno kada kome treba da uradi koju analizu. Porodičnim lekarima i lekarima opšte prakse treba pružiti mogućnost da urade holter krvnog pristiska, na primer. Oni ne traže da rade holter aritmija i srčane frekvence, ali im treba omogućiti ono što oni znaju da rade", istakla je ministarka govoreći i o boljoj organizaciji lekarskih pregleda.
  • Omg

    18.12.2022 22:59
    Mislim da generalno i nije toliki problem sa manjkom posla za lekare vec sa manjkom specijalizacija. Vecina koji zele da idu dalje na usavrsavanje bivaju zaglavljeni par godina u opstoj praksi ili hitnoj pomoci i time im se usporava napredak i povecava zelja za odlaskom prekom gde ih oberucke primaju kao specijalizante. To je sustinski problem, jer tu zapravo odlaze najbolji i to ce najvise da nas kosta u buducnosti ukoliko ne uspemo da resimo
  • Limuntus

    18.12.2022 20:26
    Vrlo jednostavno
    Iskopirati plate i nema problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.