Ambasadorka Konrad: Nemačka očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad izrazila je očekivanje Berlina da će se Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU priključiti sankcijama Rusiji.
"Nakon osude (ruskog) napada na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama, EU je odlučila da uvede sankcije Moskvi, Srbija se zasad nije priključila tim sankcijama. Nadamo se da će se kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Uniji Srbija odlučiti na sankcije poput drugih zemalja Zapadnog Balkana", rekla je Konrad gostujući na N1.
Na pitanje šta se promenilo u odnosima Srbije i Nemačke s dolaskom novog kancelara Olafa Šolca, ambasadorka je rekla da ne veruje da se nešto promenilo.
"Ako ste prijatelji, ne znači da uvek morate biti istog mišljenja", rekla je Konrad i dodala da je sada "ključni izazov ruski napad na Ukrajinu" koji Nemačka smatra kršenjem međunarodnog prava.
 
"Srbiju vidimo kao partnera, dosta ulažemo u razvoj saradnje sa Srbijom jer želimo da je podržimo u približavanju EU i jer želimo da damo ljudima perspektivu", rekla je ona.
 
Povodom zaoštravanja situacije na Kosovu, Konrad je rekla da to pokazuje koliko je hitno da se konačno pređe za pregovarački sto i da se pronađe kompromis.
 
"Važno je da Kosovo i Srbija koriste priliku da, uz posredstvo EU, pronađu konačni kompromis", rekla je ona, dodajući da obe strane moraju pokazati volju da se pronađe rešenje koje će spustiti tenzije, kao i da "međusobne provokacije moraju da prestanu".
 
Povodom zahteva Beograda KFOR-u za vraćanje pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Konrad je rekla da je stav Nemačke da će "uslediti odgovor KFOR-a i da ga treba sačekati".
 
Na pitanje o predlogu francusko-nemačkog predloga za dijalog, ambasadorka je rekla da je reč o tome da se pored Briselskog sporazuma pokaže mogući put o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 
  • Jova

    23.12.2022 08:56
    Sankcije
    Ja sam za uvođenje sankcija Rusiji i ulazak u NATO i EU !
    Rusima služimo samo za otvaranje nekog novog, budućeg fronta i ništa drugo.
    Tako je bilo u II svetskom ratu kada do 22. juna 1941. nisu dozvoljavali
    Jugoslovenski komunistima da napadaju Nemačke vojnike da bi posle napada Nemačke na Rusiju hitno naredili da se diže ustanak pa je tako i urađeno, 4.jula doneta odluka po nalogu Moskve i 7.jula počeo ustanak u Srbiji a onda i u ostalim republikama..
  • R

    22.12.2022 19:18
    R
    Ja očekujem od Nemačke da Srbiji plati ratnu štetu iz Drugog svetskog rata.
    Očekujem da plati štetu koju je njena zemlja načinila bombardovanjem Jugoslavije.
    Očekujem da obešteti sve oštećene građane Srbije, za svu načinjenu štetu i nastradale očeve, majke, decu, i sve naše pretke.
    Očekujem da klekne i zamoli nas za oproštaj za sve šta su učinili Srbiji, nama i našim precima.
    Očekujem da se pokaje ona, ali svaki građanin Nemačke. Bar to.
  • Viktorija

    22.12.2022 14:09
    I šta onda?
    U redu...da uvedemo. I, šta onda, šta dobijamo time? Možda da uđemo u EU, možda nam vratite KiM? Ja sam ZA, ali prvo da vidimo šta dobijamo, izgleda samo "mačku u džaku, kao i do sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija