Đedović: Srbija može da računa da će dobijati trećinu svojih potreba za gasom iz Azerbejdžana

Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
Ona je to rekla nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovim i Džabarovim.
Đedović je rekla da ta količina gasa, u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja, znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije.
Đedovićeva je navela da je Azerbejdžan zemlja koja je "prepoznata da pomogne celoj Evropi kada je gas u pitanju".
 
"Mi završavamo sledeće godine gasnu interkonekciju sa Bugarskom i to će otvoriti prostor da Srbija zapravo postane i deo južnog gasovoda što za nas znači veće količine gasa, veću sigurnost snabdevanja, veću nezavisnost", rekla je Đedović.
 
Dodaje da je jedna od tema razgovora bila i mogućnost uvoza struje iz Azerbejdžana.
 
"Bitno je da vidimo koji je to momenat kada razgovaramo o uvozu i kako da obezbedimo transmisiju te struje preko Bugarske i Turske, kada imamo osnova za to, pošto ova zima i nije relevantna, jer, na primer, mi u decembru nismo imali uvoz uopšte. Da obezbedimo sigurne količine za narednu zimu", ocenila je Đedović.
 
Ona je istakla da kroz saradnju i prijateljstvo, pre svega, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva imamo platformu za našu dalju saradnju i da je energetika jedan od stubova te saradnje.
 
"To znači da će i budući projekat koji je Azerbejdžan dogovorio sa EU, a to je izgradnja podzemnog kabla za prenos električne energije, koji će, kada se bude realizovao biti koristan i za nas kao tranzitnu zemlju", zaključila je Đedović.
 
U posetu Azerbejdžanu ministarka odlazi u februaru, kada bude na najvišem nivou sastanak u vezi sa izgradnjom Južnog gasnog koridora, gde će Srbija izgradnjom interkonekcije sa Bugarskom, postati tranzitna zemlja i za zemlje Evrope i za svoje potrebe. 
  • pajo patak

    21.12.2022 14:44
    lepa ministarko i bez drugog
    prezimena: a gas će stizati DHL-om, ili Glovo bicklistima ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.