Duguju milione za porez, a dobijaju poslove vredne milijarde: A građani naderu zbog 150 dinara duga

Država je preko EPS-a ove godine na tenderima dodelila poslove vredne oko dve milijarde dinara firmi "Feromont inženjering", koja za poreze duguje nešto više od 34 miliona dinara.
Duguju milione za porez, a dobijaju poslove vredne milijarde: A građani naderu zbog 150 dinara duga
Foto: Pixabay
Kako piše portal Pištaljka, ove poslove država je jednom od najvećih poreskih dužnika dodelila preko 42 javne nabavke EPS-a, na kojima je "Feromont" čak 37 puta bio jedini ponuđač. 
I firma "Bauvezen", najveći poreski dužnik u Srbiji koji dobija poslove na javnim nabavkama, koja se nalazila na "crnoj listi" Ministarstva građevinarstva zbog niza prekršaja kao što su loš kvalitet radova i probijanje rokova, državi duguje skoro 140 miliona dinara na ime poreza, a za samo dve godine, samostalno ili u konzorcijumu, dobila je tendere vredne tri i po milijarde dinara od države kojoj ne plaća porez, otkriva Pištaljka.
U isto vreme, Poreska uprava, pokazuju podaci ove institucije, pokreće postupke protiv građana za poreske dugove koji iznose svega 150 dinara.
 
Učešće poreskih dužnika u javnim nabavkama protivno je Zakonu o javnim nabavkama koji zabranjuje sklapanje ugovora sa firmama koje nisu izmirile poreske obaveze. S druge strane, zakon štiti poreske dužnike i dozvoljava im poslovanje ukoliko im je odobren zahtev za odloženo plaćanje poreza. Zakon predviđa i meru zabrane učestvovanja u javnim nabavkama o čemu odlučuje prekršajni sud. Međutim, iz Kancelarije za javne nabavke Pištaljka saznaje da nijedna firma nikada nije dobila takvu zabranu.
 
"Kancelariji nije dostavljena nijedna sudska odluka kojom je izrečena predmetna mera zabrane bilo kom privrednom subjektu, pa tako ni firmi Bauvezen", odgovorili su iz Kancelarije za javne nabavke.
 
Pištaljka je ranije pisala da "Bauvezen" dobija poslove od beogradskih i državnih vlasti na kapitalnim projektima, poput izgradnje autobuske stanice na Novom Beogradu ili kovid bolnica u Kruševcu i Zemunu. Samo ove godine, dok su mediji pisali da gradonačelnik Leskovca preti ostavkom ukoliko "Bauvezen" dobije još neki posao u tom gradu jer više od tri godine rekonstruiše tamošnji trg, ova firma pobedila je na novih dvanaest tendera u zemlji. Od toga većinu su raspisala beogradska javna preduzeća.
 
* Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, "Feromont inženjering" ima 701 zaposlenog i samo je u prošloj godini prihodovao više od tri milijarde dinara. Od EPS-a je u poslednje dve godine samostalno ili kao deo konzorcijuma dobio 84 posla na javnim nabavkama od čega čak 73 puta kao jedini ponuđač.
 
EPS nije jedina državna firma koja daje poslove poreskim dužnicima. I "Infrastruktura Železnica Srbije" dodelila je posao od skoro četiri miliona dinara firmi "TTK Trafik", koja pravi metalne proizvode i koja državi za porez duguje 38 miliona dinara. "TTK Trafik" se na spisku poreskih dužnika nalazi ne jednu, već tri godine zaredom, a posao od države su dobili zajedno sa grupom ponuđača. Poreska uprava pokrenula je postupak prinudne naplate ali račune ove firme i dalje nije blokirala uprkos milionskim dugovima.
 
Ceo tekst Pištaljke o tome kako se veliki poslovi dodeljuju velikim dužnicima čitajte OVDE.
*NAPOMENA: Kompanija "Feromont inženjering" iz Beograda demantovala je da državi duguju milione dinara za porez.
 
U "Feromont inženjeringu" navode da nije tačno da duguju državi za poreze više od 34 miliona dinara, kako je objavio portal Pištaljka, čiji je tekst potom preneo i 021.rs.
 
Iz ove kompanije dostavljaju i uverenje Ministarstva finansija u kojem se navodi da je "Feromont inženjering" platio dospele obaveze evidentirane u poreskom računovodstvu na svim uplatnim računima javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave.
 
"Dostavljeno uverenje jasno potvrđuje da je ovo Društvo platilo sve dospele obaveze na svim uplatnim računima javnih prihoda, te da nema dugovanja kako vi to neosnovano tvrdite. Napominjemo i da su svi tenderi u kojima smo učestvovali sprovedeni u svemu u skladu sa zakonom uz dostavljanje svih dokaza i garancija sa naše strane, kao i uz dostavljanje uverenja poreske uprave da nemamo dugovanja", navodi se u demantiju. 
  • Pićuka

    22.12.2022 16:56
    Oni duguju narodu Srbije. Glupom narodu. Oni koji su bitni oni su namireni.
  • Mile

    22.12.2022 15:46
    Opravdajte ovo i sve ostalo glupi botovi, osim sto lupate minuse. Drzava nam je prodata i unistena.
  • Iz Austrije

    22.12.2022 14:56
    Pa to narod voli i želi

    Mirković N.Slobodan
    22.12.2022 • 14:00
    I drago mi je zbog ovoga
    uvek se obradujem kad pročitam ovakve vesti šta mafija od političara radi glupom narodu.Oduševim se
    --
    Pa i narod u Srbiji se oduševi kad dobije tri crvene na izborima za glas tako da je svako svoj na svome.I političari koji ga kradu i lažu i narod koji dobija 3 crvene na svake 4 godine da promeni mišljenje o političarima.

    Tako je i kod mene bilo pre nego sam stigao ovde u Austriji.Sve sam mislio drugi su nam krivi.A na izborima najveće patrijote,najveći domaćini i najveći Vojvođani i najveći Novosađani pitaju već u sedam ujutro ispred biračkog mesta"A KOLIKO PLAĆATE ZA GLAS NAS JE ČETVORO U PORODICI KOLIKO PLAĆATE JE LI 3000 ili više od prošlog puta...".

    Lično tu video pred svojim očima njih sigurno 50 je pitalo.Oni ih povuku u automobil daju im 1000 dinara crvenu ostalo 2 crvene u tom istom automobilu sa nekim levim tablicama ko zna odakle nisu iz NS a im daju preostale 2 crvene verovatno kad se uvere kako i za koga su glasali.

    90% njih su rođeni Novosađani,Vojvođani,domaćini,porodični ljudi.

    Reko bi svoj na svome.Dok ne dođu izbori .Kad dođu izbori samo dođete malo ranije i sa daljine pratite šta se dešava.Ko dolazi da glasa i kako se prodaju glasovi.I u onoj prodaji glasova za 3000 dinara u automobilima sa ko zna odakle registrarskim tablicama čovek shvati sa kim živi.I kako živi.I koja mu je budućnost sa takvima to što je video na biračkom mestu šta se radi.

    Na šta je narod spreman za 3 crvene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.