Jedna od predloženih mera protiv nasilja u školama: Biće povećane kazne za roditelje nasilnika

Radna grupa za prevenciju nasilja u školama Ministarstva prosvete definisala je deset ključnih mera kako bi se bolje zaštitili učenici, ali i nastavnici u školama.
Jedna od predloženih mera protiv nasilja u školama: Biće povećane kazne za roditelje nasilnika
Foto: Pixabay
O nekim predloženim merama je već pisano, ali treba spomenuti i to da će biti povećane i novčane kazne za roditelje, piše Euronews Srbija.
Za težu povredu obaveze roditelja iz člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koja se odnosi na neučestvovanje u vaspitnom radu deteta, kao i za član zakona koji propisuje povredu zabrane (zabranu diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja). Usaglašeno je da zakonski minimum novčane kazne u članu 194.ZOSOV-a bude povećan sa 5.000 na 10.000 i u članu 195.sa 30.000 na 40.000 dinara.
Dogovoreno je i da se izradi nova i obavi revizija postojećih stručnih uputstava o saradnji i komunikaciji institucija pod nadležnošću Ministarstva prosvete, Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde i MUP. Takođe, predviđeno je potpisivanje novih stručnih uputstava o saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom pravde.
 
Menjaće se i Pravilnik o društveno korisnom i humanitarnom radu u smislu da se društveno koristan rad ostvaruje u prostorijama škole pod nadzorom nastavnika, roditelja, direktora, odnosno stručnog saradnika ili van prostorija škole u saradnji sa nadležnim centrom za socijalni rad, kao i da nijedna odabrana aktivnost društveno korisnog ili humanitarnog rada ne sme osobu koja je bila izložena nasilju, bilo da je reč o učeniku ili zaposlenom, izložiti mogućnosti nove viktimizacije.
 
Planirana je i izmena Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Za treći nivo nasilja ili zlostavljanja direktor podnosi prijavu nadležnim organima, obaveštava Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu u roku od 24 sata preko digitalne nacionalne platforme "Čuvam te" sa prvim informacijama o događaju a u roku od 48 sati sa potpunim informacijama i zaključcima sa sastanka tima.
 
Takođe, ustanova preko nacionalne platforme ažurira informacije o postupanju do zatvaranja predmeta.
  • S56

    22.12.2022 19:05
    Kule u vazduhu
    Pisanje gomile propisa i pravila nije dovoljno. Treba ih sprovoditi i kontrolisati njihovu primenu. U Srbistanu????
  • NS

    22.12.2022 16:36
    Smisljate kazne i bavite se posledicama umesto uzrocima!
  • Novosadjanka

    22.12.2022 16:30
    Zastita od skole?
    Mi evo vec 5 godina bitku bijemo da zastitimo dete od skole i dece "zasticenih" roditelja, jer dete trpi psihicko i verbalno zlostavljanje, diskriminaciju, etiketiranje, skrecemo paznju na propuste, neadekvatno delovanje...i naravno, svo to vreme nase dete trpi. Kome se zaliti? Inspekciji? dodju i prodju..Povuci se i prebaciti u drugu skolu? Bezati? NAsilje pobedjuje!
    Jadni potkupljeni prosvetni radnici ( cast izuzecima)!
    Kazne za sve!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.