Vlada predložila da se finansiranje RTS-a i RTV-a kroz takse produži za još godinu dana

Vlada Srbije je predložila da se finansiranje javnih servisa kroz takse produži na još godinu dana.
Vlada predložila da se finansiranje RTS-a i RTV-a kroz takse produži za još godinu dana
Foto: 021.rs
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je danas da je Vlada Srbije predložila parlamentu da se finansiranje javnih servisa preko takse produži još godinu dana, kao i da se odloži za dve godine raspisivanje javnog konkursa za zasnivanje radnog odnosa državnih službenika na određeno vreme.

On je u Skupštini Srbije rekao da je Vlada Srbije predložila da se produži režim finansiranja RTS-a i RTV kao javnih medijskih servisa do 31. decembra 2023. godine.

Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta, ali i kroz taksu, kroz komercijalne prihode i druge izvore, rekao je Martinović.
 
On je naglasio da javni servisi obavljaju delatnosti od javnog interesa i da ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda jer nisu komercijalne televizije, pa Vlada predlaže nastavak finansiranja naplatom takse preko računa za struju za još godinu dana. Usledile su primedbe poslanika opozicije na rad RTS i kritike da ih nema u programu.
 
"Ja sam iz ovih današnjih tačaka shvatio da je vama najvažnije da izdovjite još nekoliko miliona evra za javne servise koji će i dalje ćutati o svemu onome sto se u Srbiji desava, koji će i dalje prećutkivati o onome što radi opozicija", tvrdi Boško Obradović iz pokreta Dveri.
 
Šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov je na to pozvao poslanike da provere da je pre samo nedelju dana Obradović gostovao u Jutarnjem programu RTS-a.
 
Milica Đurđević Stamenovski iz stranke Zavetnici kaže da se nosi mišlju da se prijavi za učešće u kvizu "Slagalica" jer je to "jedini način da se pojavi na televiziji".
 
I u nastavku sednice, poslanici vlasti i opozicije različito o radu RTS-a.
 
"Traže od nas pare, a ne kažu koliki su prihodi od reklama, od njihovog poslovanja", poručio je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.
 
Pred poslanicima su i izmene Zakona o državnim službenicima i nekoliko međunarodnih ugovora o saradnji u oblasti pravosuđa.
  • savche

    11.02.2023 18:09
    Pad režima
    Skidanjem tog nameta sa grbače poštenih građana, koji ne gledaju rts, pao bi režim sa vlasti a sns bi nestao.
    Nisu valjda ludi da ukinu sebi tolika bogaćenja.
    Možda će se jednog dana saznati barem deo obima ove najveće krađe u režiji av i sekte.
  • Jaa

    23.12.2022 11:50
    placam, nemam tv, ko i grobno mesto, imas mogucnost al ne koristis vec 4god u svetu se televizija otkazuje, samo internet
  • Cverglan

    23.12.2022 07:49
    Malo je
    Samo godinu dana?!? Pa predlazem ovom klempavom da se produzi do kraja Vucicevog mandata, treba isfinansirati table, krede... koliko trosi RTS, a i sve ono ( i one) sto se preko javnog servisa finansira u tajnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija