Ističe rok o tajnosti cene spomenika Stefanu Nemanji, da li će je vlast otkriti?

Ostalo je nekoliko dana do početka 2023. godine, a to znači da cena izgradnje i podizanja spomenika Stefanu Nemanji više neće nositi oznaku "poverljivo".
Ističe rok o tajnosti cene spomenika Stefanu Nemanji, da li će je vlast otkriti?
Foto: 021.rs
Nije poznato da je ikad u istoriji na cenu izgradnje jednog spomenika stavljena oznaka tajnosti. Ipak, podaci o spomeniku Stefanu Nemanji, koji je u januaru prošle godine otkriven na Savskom trgu, vode se kao poverljivi od 18. jula 2018, a sa rokom čuvanja do 2023, piše Nova.rs.
To bi trebalo da znači da bi već za 10-tak dana vlast morala da obelodani te podatke, odnosno da ih da na uvid zainteresovanom delu javnosti.
Da je podatak o ceni spomenika Vlada Srbije proglasila tajnom, pisalo je u odgovoru Sekretarijata za kulturu grupi profesora sa Filozofskog fakulteta.
 
Oni su od Sekretarijata tražili specifikaciju svih troškova koji su obuhvatili celokupan proces konkursa, izrade, transporata i postavljanja spomenika, podatke o angažovanim preduzećima i pojedincima, kao i izvor sredstava.
 
Prethodno su novinari u više navrata pokušali da dođu do tog podatka, ali bezuspešno. Sa druge strane, televizija N1 otkrila je krajem 2020. da je spomenik Stefanu Nemanji koštao najmanje milijardu dinara ili oko devet miliona evra.
 
Taj iznos proizašao je iz dokumenata sa carine koja pokazuju da je u Srbiju, sa delovima spomenika, ušlo 10 kamiona iz Rusije koji su carinjeni sa različitim cenama. Najniža je iznosila 600.000 evra, a pojedini delovi koštali su i više od million evra.
 
Cena transporta je iznosila više od 20.000 evra, a umesto radnika iz Srbije, postavljali su ga Rusi. Spomenik Stefanu Nemanji visok je čak 23 metra, težak 68 tona, a šipovi su pobodeni 15 metara duboko u zemlju.
 
Na raspisanom tenderu za izgled spomenika pobedio je predlog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova i domaćeg arhitekte Petra Arsića, koji je za to nagrađen sa 50.000 evra.
  • Дуле

    23.12.2022 22:54
    Ништа ружније у животу нисам видео.
  • Zebra

    23.12.2022 20:26
    Našli novu šemu za pranje novca. Sad će NS dobiti Teslu u “turbo” kružnom toku :)
  • /

    23.12.2022 12:27
    Pretopiće njega Bili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.