Martinović: Država za RTS ne izdvaja ni jedan dinar, svih 900 miliona je za RTV

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović izjavio je da se iz republičkog budžeta za 2023. godinu uopšte neće finansirati rad RTS kao javnog medijskog servisa.
Martinović: Država za RTS ne izdvaja ni jedan dinar, svih 900 miliona je za RTV
Foto: 021.rs
On je naveo da je 900 miliona dinara predviđeno za finansiranje isključivo Radio-televizije Vojvodine (RTV).
Martinović je na sednici Skupštine Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da "vlada za finansiranje Radio-televizije Srbije ne izdvaja ni jedan jedini dinar".
"Zakonom o budžetu za 2023. godinu, 900 miliona dinara je opredeljeno za RTV, kao drugi javni medijski servis, zato što RTV ne može da obezbedi redovno funkcionisanje svog poslovnog sistema bez intervencije države", rekao je Martinović.
 
On je naveo da predstavnici opozicije imaju pravo da "legitimno otvore pitanje da li želimo ili ne želimo da imamo javne medijske servise" i podsetio da je RTS do 2000. godine bila javno preduzeće koje je u svom sastavu imalo i RTV, a da je "posle 2000. godine vlast koja je uspostavljena rekla da to nije dobar koncept i da trebaju da budu dva javna medjska servisa".
 
"To stanje smo zatekli 2012. godine kada smo došli na vlast. Praksa je pokazala da RTS može da se finansira samo iz taksi i iz komercijalnih prihoda i da nije neophodna intervencija iz budžeta, ali RTV ne može da se finansira sam, bez pomoći države. Ako mislite da nisu potrebni javni medijski servisi, nemam ništa protiv toga i da u Srbiji postoje samo komercijalne televizije, to je legitimno", rekao je Martinović.
 
On je pozvao poslanika koalicije NADA Veroljuba Stevanovića, koji je kritikovao nameru vlade da u narednoj godini izdvoji još 900 miliona dinara za finansiranje javnih medijskih servisa, uz taksu od 300 dinara koje građani plaćaju preko računa za struju, da takav zahtev zvanično iznese.
 
Poslanici opozicije najavili su u Skupštini Srbije da neće podržati Zakon o javnim medijskim servisima i naveli da nisu zadovoljni radom RTS-a.
 
Poslanica Ujedinjenih i funkcionerka Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da nije tačno da je opozicija protiv RTS-a i RTV-a, time što neće glasati za to da u 2023. godini dobiju 900 miliona dinara, već je "snažno i duboko protiv toga kako radi REM i načina na koji ne informišu nacionalni medijski servisi i Srbije i Vojvodine".
 
Poslanik Zeleno-levog kluba i funkcioner Ne davimo Beograd Radomir Lazović ocenio je da je "REM svesno saučesnik SNS-a u potpunoj kontroli medija, da se slučajno neki glas opozicije ili kritike vlasti ne čuje", kao i da je "saučesnik za obračun sa političkim neistomišljenicima".
 
Kako je rekao poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović, građani Srbije plaćaju pretplatu za Radio-televiziju Srbije (RTS) preko takse za električno brojilo i devet godina posle jasnog i nedvosmislenog obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pretplata biti ukinuta.
  • Vladan

    25.12.2022 10:16
    @No Hate, no Fear!

    Ma kako da ne, 99% vas ima... Samo nemate državu.
  • /

    25.12.2022 10:01
    /
    eto vam vucevic, neka u bgu dodik napravi zgradu rtsa pa ce onda lova ici na nju.
  • No Hate, no Fear!

    25.12.2022 09:11
    Cudim se @ Bice, i to veoma uskoro. I cemu cudjenje, ima nas bar 90%, kako drugacije da se zove? Cemu tolika mrznja manjine prema vecini?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija