Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru obeležavaju Božić, dan koji se smatra najradosnijim hrišćanskim praznikom.
Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru
Foto: Pixabay
Božić simbolizuje rođenje Isusa Hrista i obeležavaju ga hrišćanski vernici, odnosno Rimokatolička crkva, širom sveta.

Božić se najčešće proslavlja u krugu porodice poštujući hrišćanske verske običaje. Uglavnom se pravi česnica, obredni kolač koji ukućani lome, u potrazi za novčićem. Za katolički Božić na trpezi je neretko slatka verzija česnice, koja je najčešće zastupljena u Vojvodini.

U pojedinim delovima Srbije se uoči Božića korinđa, pevaju se pesme, a na dan Božića ide se na bogosluženja, pričešće i potom na božićne obede.

  • Srecan Bozic!

    25.12.2022 13:24
    @Vojvodjan Jugosloven


    30 minusa na vasu cestitku???
    Jbt gde ja zivim.
  • Mile

    25.12.2022 12:55
    Srećan Božić, komšije i prijatelji, i svima koji danas slave! Ne mogu da verujem da neko lupa minuse na ove komentare. Ne verujem da su ateisti, oni nisu toliko dokoni. Biće da su neki veliki vernici ali po drugom kalendaru. Ako pogledate današnje naslovne stranice tabloida/novina - nigde nećete naći ni vest da je danas nekome Božić...
  • pajo patak

    25.12.2022 12:40
    ludilo mozga od братства-
    детињства: 12:40 na грбавици obojeni gregorijanci trubači sviraju trube.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.