Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je saopštila da su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu Porfiriju da uoči Božića ode u Pećku patrijaršiju.

Uz ocenu da je to "krajnje diskriminatorska odluka", patrijarh je pozvao prištinske vlasti da "prestanu sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini najmanje 1.500 godina u kontinuitetu, na zemlji svojih predaka".

"Patrijarh Porfirije ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Patrijarh je dodao da se "moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima" i da se "posebno moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno".

  • Zoran

    26.12.2022 14:07
    Ne moze uvek
    Da u Srbiji crkva nije odvojena od drzave to vide i predstavnici vlasti na Kosovu, a i Crnoj Gori. Tako da cesti dolasci patrijarha se smatraju kao Vucicevo obelezavanje teritorije. Patrijarh je vise pita pokazao da je drzavni covek, da ne govorimo o odlikovanjima kriminalaca, ratnih zlocinaca itd., tako da svoju sluzbu usmerite van Kosova.
  • Joca

    26.12.2022 12:48
    A može li neko (sa tri klikera u glavi) da mu zabrani da propoveda te maligne verske gluposti i u ovoj državi?
  • Yugocinik

    26.12.2022 07:41
    . . .

    @Инспектор Вишекруна
    Док су жути владали Патријарх СПЦ је ишао на Космет!

    Nije to nista. Dok su crveni vladali svi Srbi su ziveli u jednoj drzavi i bilo ih je par miliona vise nego sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.