Škole i vrtići u Pirotu zatvoreni i u utorak, pretpostavlja se da je iscurilo oko 20 tona amonijaka

Štab za vanredne situacije u Pirotu odlučio je da zbog curenja amonijaka iz oštećenog vagona-cisterne ni u utorak ne bude nastave u osnovnim i srednjim školama, a vrtići neće raditi.

Preporučen je prekid rada u fabrikama, pre svega u industrijskoj zoni.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je "situacija pod kontrolom", a da je na pet mernih mesta u Pirotu koncentracija amonijaka danas bila nula, ali je na mestu incidenta i dalje visoka.
Odlučeno je da amonijak iz vagona-cisterne iscuri do kraja, jer se smatra da će ispariti i otići u atmosferu i ocenjeno je da je to najjednostavniji način da se sistem isprazni.
 
Očekuje se da će curenje amonijaka iz cisterne trajati najmanje 48 sati a najduže tri-četiri dana.
 
Eliksir grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozio voz, saopštila je da još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, ali da se pretpostavlja da je u pitanju količina od oko 20 tona.
 
Eliksir grupa ističe i da je momentalno stavila sve svoje resurse i obučene timove na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije grada Pirota, kao i da su ekipe te kompanije iz Prahova sinoć poslate na mesto događaja gde učestvuju u sanaciji mesta nesreće, kako bi se svakodnevni život u Pirotu i okolini normalizvao u što kraćem roku.
 
"Iako Eliksir Grupa kao vlasnik tereta ne snosi odgovornost za akcident koji se dogodio u javnom prevozu spremni smo da učestvujemo u sanaciji svih posledica koje zbog nesreće trpi lokalno stanovništvo i životna sredina. Naš prioritet u ovom trenutku je zaštita zdravlja građana, a dugoročno sistemski rad na prevenciji sličnih incidenata", poručuju iz ove kompanije.
 
Teretni voz koji je prevozio amonijak iskliznuo je juče oko 17.30 na delu pruge od Pirota do sela Staničenja, pri čemu su četiri vagona-cisterne ispala sa šina, a iz jedne od njih počeo je da curi amonijak.
 
Više od 50 osoba je nakon toga primljeno u pirotski zdravstveni centar, kao i Univerzitetsko-klinički centar Niš.
 
Saobraćaj je od juče u prekidu na Koridoru 10, a obustavljen je i železnički saobraćaj.
  • Nuklearni

    27.12.2022 07:26
    San
    Šta je to 4-5 tona marihuane? Ništa.
    Tako i taj neki amonijak, a i daleko je
  • lol

    27.12.2022 07:14
    Imamo ekolosku katastrofu - ajde salji patrijarha na Kosovo da ima narod o cemu da razglaba, da se ne bavi nasom nesposobnoscu.
  • Zebra

    26.12.2022 21:05
    Dobro mi i funcionišemo u kakvom nam je haosu država!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.