Patrijarh Porfirije: Danas su vrata na mom domu za mene zaključana

Patrijarh Porfirije saopštio je na svom Instagram nalogu da je danas, kao patrijarh, krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve.

"Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi", naveo je patrijarh Porfirije.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ocenila je kao nerazumnu i apsolutno neprihvatljivu odluku prištinskih vlasti da patrijarhu ne dozvole ulaz na Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da su "patrijarha Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo da doputuje danas u Pećku patrijaršiju, organi vlasti u Prištini zaustavili na administrativnom prelazu Merdare i zabranili mu da uđe na Kosovo i Metohiju".
 
"Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva. To znači da se na području na kom imaju punu kontrolu, poglavaru SPC omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske pravoslavne crkve", stoji u saopštenju.
 
Porfirije je apelovao i da se "ne dozvoli da ta provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja".
 
"Patijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", navodi se u saopštenju SPC.
 
Prethodno je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo da patrijarhu SPC može odobriti ulaz na Kosovo "tek nakon distanciranja i osude delovanja pojedinih sveštenika koji su podržavali kriminalne grupe na severu Kosova".
  • Peroo

    27.12.2022 17:11
    Ja koliko znam to je Boziji dom pope,tvoj ne..Tvoj dom je u Curugu,Srbobranu ili gde vec.
  • Сеновић

    27.12.2022 12:11
    Патријарху је место у Пећи , а не у Бетонграду
  • Ime

    27.12.2022 08:52
    siritelj hriscanske ljubavi u pratnji haubica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija