Brnabić: Ova tri ključna izazova su pred Srbijom u sledećoj godini

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da će sledeće godine tri glavna izazova biti ekonomska situacija, energetika i stabilnost, odnosno nestabilnost na ovim prostorima.
Brnabić: Ova tri ključna izazova su pred Srbijom u sledećoj godini
Foto: FoNet/AP
Brnabić je, posle konferencije "Talenti na okupu", odgovarajući na pitanja novinara, kazala da će ekonomska situacija na evropskom kontinentu biti još teža što duže bude trajao rat u Ukrajini.
Prema njenim rečima, naša ekonomija je direktno vezana za ekonomiju država članica EU, posebno i pre svega Nemačke.
"Ukoliko tamo bude recesije, ukoliko bude teška situacija, onda i mi imamo izazove u tom smislu", kazala je Brnabić.
 
Kao drugi izazov, premijerka je navela energetiku, ističući da je sigurno da će sledeća zima biti još teža od ove.
 
"Već se spremamo za sledeću zimu na razne načine i dodatnim podizanjem naših termokapaciteta. Mi ćemo do sledeće zime imati još jednu termoelektranu od 350 megavata, ali i dodatnim podizanjem naših gasnih elektrana, i pokušaćemo da dobijemo više energije sa manjom potrošnjom gasa", navela je Brnabić.
 
Kako kaže, do sledeće grejne sezone biće završeno i spremno sve za dobijanje i toplotne i električne energije makar u nekoj meri iz otpada - deponija Vinča.
 
"Tako da će, recimo, samo za Beograd od sledeće godine otprilike pet odsto konzuma električne energije biti pokriveno spaljivanjem otpada u Vinči, 10 odsto domaćinstava toplotnom energijom iz Vinče", navela je premijerka.
 
Govoreći o trećem izazovu - sveukupnoj stabilnosti, odnosno nestabilnosti na ovim prostorima, Brnabić se nada da će se naći način da Priština počne da poštuje sve sporazume, što bi značilo za dalje pregovore Beograda i Prištine i poštovanje prava Srba na KiM.
 
"To bi pomoglo uspostavljanju stabilnosti. Ne mislim da Aljbin Kurti ima apetit za to, niti želju. On ima ambiciju da izazove ratne sukobe i nadam se da će biti dovoljno razuma da se takve stvari izbegnu, ali nedopustivo je pretiti nasilnim uklanjanjem barikada, jednostavnije je ispoštovati prava Srba", poručila je premijerka.
  • sledeća

    28.12.2022 12:11
    godina
    dalji napredak Srbije , Vučko i Ana naš ponos !
  • РЕСУРС

    27.12.2022 19:53
    Направиће се термоелектрана од 350 MW а има ли угља ако и сада увозимо да би радиле постојеће електране. Можда се касни са отварањем копа па је џаба што је електрана завршена. Да ли неко зна ради ли гасна електрана у Панчеву.
  • Moji izazovi

    27.12.2022 19:52
    U 2023
    Da izbacimo tebe iz Titove vile
    Da izbacimo Tomislava iz Titove vile
    Da vas ne vidim vide nikad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.