Još jedno poskupljenje od januara: Za cigarete 10 dinara više

Cigarete u januaru poskupljuju zbog redovnog usklađivanja akciza na duvanske proizvode, koje se uvećavaju na svakih šest meseci.
Još jedno poskupljenje od januara: Za cigarete 10 dinara više
Foto: Pixabay
S obzirom na to da iznosi akciza, zajedno sa proizvodnom cenom duvanskih proizvoda, ulaze u osnovicu za obračun PDV, ne može precizno da se kaže koliko će poskupljenje konkretno iznositi, ali je izvesno da - neće biti manje od deset dinara po paklici.
Iznosi akciza na cigarete - posebne vrste poreza na potrošnju - po zakonu se usklađuju, tačnije povećavaju svakih šest meseci, po pravilu u januaru i julu.
Na cigarete se plaćaju dve vrste akciza - specifična, u dinarskom iznosu, koja je trenutno u visini od 81,25 dinara po paklici, kao i proporcionalna (u procentima) akciza od 33 odsto.
 
Od 1. januara specifična akciza raste na 82,75 dinara, proporcionalna se ne menja, što uslovljava novu računicu maloprodajne cene, pošto se na sve obračunava još i PDV od 20 procenata.
 
To bi, posledično, trebalo da uveća cenu paklice cigareta u trgovinskim rafovima za najmanje - deset dinara.
 
Poslednje usklađivanje akciza za duvanske proizvode Zakonom o akcizama predviđeno je za jul 2025. godine, kada će dinarska akciza dostići nivo od 90,25 dinara po paklici.
 
Inače, dinarski iznosi akciza usklađuju se i sa inflacijom - nove, usklađene iznose objavljuje Vlada Srbije i oni se primenjuju od dana koji je naveden tim aktom. Uslov je, propisuje Zakon o akcizama, da inflacija (u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se usklađivanje vrši), bude viša od dva odsto.
 
Podsetimo, poslednji zvanični podaci pokazuju da je međugodišnja inflacija u Srbiji (novembar ove na novembar prošle godine) bila 15,1 odsto, dok je, mereći od početka godine,  za 11 meseci dostigla 14,6 procenata.
  • Bojan

    29.12.2022 07:53
    ...
    Za sve dužebrižnike što bi cenu pakle da dignu na 100 EUR od brige za zdravstveni sistem, podsećanje da pušači godišnje uplate u budžet iznos jednak ukupnim izdvajanjima za zdravstvo. Dakle zdravstveni sistem Srbije u potpunosti finansiraju pušači.
  • A3

    29.12.2022 07:42
    A može i više
    Jedino poskupljenje koje nije dovoljno. Treba bar utrostručiti postojeće cene.
  • K

    29.12.2022 06:54
    K
    Kako cigarete poskupljuju tako treba i alkohol,isto trovacko djubre jos i gore od cigareta!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija