Organizacija "Da se zna": Diskriminatorne preporuke za izmene sadržaja udžbenika biologije

Organizacija za zaštitu prava LGBT+ osoba "Da se zna!" zatražila je od nadležnih da formiraju novu komisiju za ocenu sadržaja udžbenika iz biologije za osmi razred.
Organizacija "Da se zna": Diskriminatorne preporuke za izmene sadržaja udžbenika biologije
Foto: 021.rs

Kako napominju, prethodnu su činile osobe koje, kako tvrde, i inače zagovaraju kršenje ljudskih prava LGBT+ osoba i nemaju elementarno poznavanje te materije.

Ta organizacija je u saopštenju navela da među članovima radne grupe nije bilo nijednog biologa i nijedne žene, ali je zato bilo osoba koje su "poznate po govoru mržnje, diskriminaciji, homofobiji, transfobiji" i koje su se zalagale za zabranu održavanja ovogodišnjeg Evroprajda.
Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja je formirao radnu grupu koja se sastojala od profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodana Antonića i Jovana Mirića, profesora Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Zorana Avramovića, profesora Fakulteta političkih nauka Časlava Koprivice, profesora Učiteljskog fakulteta Uroša Šuvakovića i naučnog saradnika Instituta za evropske studije Miše Đurkovića.
 
"Nije u potpunosti jasno po kojim kriterijumima je ova komisija formirana, jer se u njoj nije nalazila nijedna žena, niti makar jedna osoba koja ima ekspertizu u oblasti biologije. Zahtevamo formiranje nove komisije, u kojoj će sedeti žene koje se bave pitanjima roda i rodne ravnopravnosti, kao i osobe sa stručnim znanjem iz biologije", navela je organizacija "Da se zna!".
 
Povod za osnivanje stručne komisije za procenu udžbenika bio je zahtev ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u vezi sa "uočenim nedostacima" u udžbenicima za biologiju za osmi razred i lekcijama koje se bave biološkim osnovama pola i polnih karakteristika, kao i ponašanja i individualnog osećaja pripadnosti rodu.
 
"Smatramo da je mišljenje komisije u najvećem delu izneto na način kojim se umanjuje značaj LGBT+ osoba i njihove egzistencije, i to kroz izbacivanje ključnih informacija, izostavljanje pojedinih definicija, delova teksta ili čak čitavih naslova. Kroz naš rad, svesni smo da ovo u krajnjoj instanci vodi ka diskriminaciji i nasilju prema LGBT+ osobama, koje je iz godine u godinu u porastu", piše u saopštenju.
 
Kao izuzetno problematičan izdvojili su zahtev da se izbegne pominjanje interseks osoba zbog "bespotrebnog opterećivanja učenika novim pojmovima" i dodali da je obavezno osnovno obrazovanje upravo prostor u kome se stiču nova znanja i uče novi pojmovi.
 
"Pored toga, u izveštaju komisije smo prepoznali potpuni manjak znanja o ovim temama, koje je posebno vidljivo u odbijanju da se sintagma 'pol upisan na rođenju' zameni sa 'pol utvrđen na rođenju', što je nedvosmisleno zanemarivanje interseks osoba, čiji pol najčešće nije 'utvrđen' na rođenju, već upravo 'pripisan'", navodi se u saopštenju.
 
Dodali su da posebno opasnim i diskriminatornim ponašanjem smatraju delove teksta iz zaključaka komisije da se "pridaje prevelika pažnja manjinskim grupama" i ocenili da je krajnja implikacija toga da su teme koje se tiču LGBT+ osoba, ali i svih onih koji se opiru tradicionalnim rodnim ulogama, nevažne.
 
"Na to se nadovezuje i zahtev Komisije da se istopolna partnerstva uopšte ne spominju, sa argumentacijom da takva partnerstva nisu zakonom prepoznata, iako je Savet Evrope, čija je Srbija članica, zahtevao prepoznavanje i ovog oblika zajednice između dve osobe", dodaje se u saopštenju.
 • Coban

  29.12.2022 11:48
  U stilu Jovane Jeremic
  Iz Zalbe organizacje se ne moze zakljuciti da li je potpuno izaostavljeno postojanje devijacija u polu i seksualnoj orijentaciji, ako jeste mora se ukljuciti, ali sa aspekta prirodne nauke sto Biologija i jeste, a ne da se bavi pravno socioloskim aspektom ove manjeine. Ne moze se od predmeta praviti Frankenstajn. Sve u svemu pogresili ste predmet. Tako isto i cuvena voditeljaka sa Pinka, bitno je da traka ide.
 • ime

  29.12.2022 03:21
  naslov

  nema komentara?! pa sta je tu cudno? mnogi nemaju pojma kako bi se o tome uopste moglo obrazovati. ima li mesta u obrazovanju ovakvim temama? skola je ustanova za obrazovanje. evidentno je da pojava egzistira od kad je ljudskog roda. sigurno zahteva objasnjenje. ne bi bilo prvi put da se u skolu pozovu strucniji predavaci koji bi deci objasnili i dali odgovore na neka pitanja. ne vredi gurati "glavu u pesak". gospodo prosvetari to vam je posao- za to primate platu. a i roditelji imaju obavezu, pa na posao!!!
 • Boki

  28.12.2022 23:36
  Auuuu koja ekipa
  Ne znaš ko je veći mračnjak od ovih u ekipi. Pa spram njih staljin deluje kao teški liberal

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kuper: Srbija sebi zatvara vrata članstva u EU

Protivljenjem da Ohridski sporazum i njegov Aneks postanu deo pregovaračkog poglavlja 35, Srbija sebi zatvara vrata članstva u EU, ocenio je bivši posrednik u dijalogu Kosova i Srbije Robert Kuper.

Miketić: Dan posle izbora podneću tužbe

Narodni poslanik Đorđe Miketić kazao je, povodom njegovog privatnog snimka koji se pojavio u javnosti, da intima nikada do sada nije bila u prvom planu u politici i da je "ono nova era dna".